SCRIE SCRIITORUL despre anul alegerilor fierbinți în Europa de Est : Voința poporului mai puternică decât armata rusă  

În acest an estul Europei s-a confruntat şi încă se confruntă cu alegeri fierbinţi. După episodul „Maidan”de la Kiev şi după călcarea Crimeii de către cizma bolşevică, Ucraina s-a confruntat cu două rânduri de alegeri; pentru preşedinte şi, de curând, alegeri parlamentare. În mai, Petro Poroşenko a fost ales din primul tur de scrutin preşedinte al Ucrainei, acest aspect reprezentând o victorie clară a pro-occidentalilor.

 

De asemenea, ţara vecină s-a confruntat în luna octombrie şi cu alegeri parlamentare. Chiar dacă în multe localităţi s-a votat şi sub imperiul fricii, sub ameninţarea teroriştilor ruşi, victoria a fost de partea democraţiei, partidul preşedintelui Poroşenko, cu orientare pro-occidentală, a ieşit învingător. O primă concluzie: voinţa poporului a fost mai puternică decât armata rusă. Privind situaţia din Ucraina  doresc să fac o remarcă. Acum câţiva ani, Polonia încerca prin toate mijloacele diplomatice, forţând uneori nota, să deschidă traseul pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Aspect ce i-a deranjat pe ruşi, în special pe Vladimir Putin, dar, în acelaşi timp, şi pe minoritarii ruşi din ţara vecină, concentraţi în special în partea de est a ţării, zonă puternic industrializată. Cred că acesta a fost punctul zero, punctul de la care au început să se tulbure apele, să răbufnească orgoliile naţionaliste, de ambele părţi ale baricadei.
CITEȘTE:
SCRIE SCRIITORUL despre wrestling politic cu damf Dâmbovițean
Ei bine, acest exemplu negativ ar fi trebuit să le dea de gândit politicienilor noştri, să-i determine să-şi dozeze discursurile  unioniste, să treacă pasionalul sub controlul raţionalului. Moldova este pe linie dreaptă în drumul spre Europa, lucrurile curg în mod natural spre unire, deocamdată sub umbrela Uniunii Europenii. Numai că ai noştri ”diplomaţi” n-au făcut decât să lovească firescul lucrurilor prin tot felul de răbufniri naţionaliste, camuflate în discursuri sforăitoare,  urmărind de fapt interese personale. Orice român adevărat, indiferent pe ce mal al Prutului ar trăi, doreşte din tot sufletul să-şi îmbrăţişeze fratele, dar de aici şi până a arunca în eter tot felul de vorbe pompoase generatoare de iluzii aduce a dezinformare. Într-o bună zi aceste gesturi se pot întoarce împotriva tuturor românilor. Printr-un astfel de demers iresponsabil poţi trezi orgoliile ursului bolşevic de dincolo de Nistru şi de îndată poate ajunge la Chişinău.
CITEȘTE:
SCRIE SCRIITORUL despre prostime și fiorul național: Stă doar într-un singur testicul
Ceea ce s-a întâmplat în Moldova în ziua votului pentru preşedinţia României mi-a lăsat un gust amar. Zeci de autocare, purtând pe geamuri sloganul „Victor Ponta, preşedinte”, transportau sute de moldoveni spre secţiile de votare. Aceste imagini mi-au amintit  de ceea ce se întâmpla la noi la începutul anilor ’90. Oare n-a fost puţin umilitor pentru fraţii de peste Prut acest mod de-a privi politica? Cred că premierul nostru pentru un vot e capabil să-şi calce fratele pe grumaz. E clar, politicienii noştri nu sunt deloc atenţi la greşelile altora, pentru a le putea evita în timp.
La sfârşitul lunii noiembrie au loc alegeri parlamentare şi în Moldova. Românul de peste Prut e bulversat, are de ales între Rusia şi Europa. Nedumirirea lui vine şi de la ceea ce se întâmplă la nivelul cel mai înalt între cele două ţări române. Premierul Iurie Leancă, declarat de dreapta şi pro-occidental, e într-o amiciţie, mai mult decât politică, cu Victor Ponta, un premier de stânga, care, mai degrabă, pare a juca cărţile ruşilor şi chinezilor decât europenilor.
CITEȘTE:
SCRIE SCRIITORUL despre prea mulți și... prea mincinoși
O voce puternică, în ton pur occidental, este cea a fostului premier Vlad Filat, artizanul deschiderii Moldovei spre tot ce înseamnă valori europene. Deja, în Moldova, au început să funcţioneze dezinformările, minciuna este ambalată în cele mai strălucitoare foiţe de staniol, doar pentru a lua ochii cetăţeanului fără convingeri clare. Cred că singurele site-uri ce ne pot oglindi adevărul despre alegerile din Moldova de la sfârşitul lui noiembrie sunt: www. alegerimoldova2014.md şi www. euvotez.eu. Dacă fraţii de peste Prut nu fac ochii mari pentru a vedea lumea în ansamblul ei, există pericolul ca în scurt timp să uite de Europa, şi chiar de noi.
Atenţie, dictatorii pot face copy-paste oricărei file de istorie!
CITEȘTE:
SCRIE SCRIITORUL despre Toamna papagalilor: Îţi dau zile de la mine / votul vostru mi se cuvine