Noul bloc are destinație exactă și se adresează acelor persoane din municipiu care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă. Nu pot fi date în folosință ca locuințe de serviciu sau pentru tineri.
Banii sunt europeni iar proiectul „Construire imobil de locuințe sociale pe teritoriul SDL” a fost demarat în urmă cu doi ani. Firma care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor este SC Katar Conneg SRL din Vaslui.
Imediat după organizarea șantierului a avut propriii paznici, însă aceștia nu au reușit să-și facă datoria. Se ajunsese la situația în care oamenii din zonă încercau să-i fugărească cu pietre.
Reprezentanții firmei de construcții au găsit soluția ideală și au angajat două persoane din comunitate pe posturile de agent de pază: Marcel Tănăsie și Florian Rudai. Cei doi botoșăneni și-au dat silința pentru protejarea noului bloc care a scăpat fără niciun graffiti sau vreo distrugere.
… se derulează zilnic într-un mediu care poate fi descris drept focar de infecție. În totalitatea lui. În interiorul celor două blocuri mirosul este unul greu și aproape imposibil de respirat. Cei aproximativ 400 de bărbați, femei și copii, s-au obișnuit probabil.
Florin Rudai are 39 de ani și locuiește de 27 de ani în Parcul Tineretului, într-unul dintre cele două blocuri. Spune despre sine că iese din tiparele în care este percepută comunitatea, nu consumă alcool și muncește pentru a câștiga banii necesari să-și întrețină familia.
Speră, evident la una dintre cele 20 de locuințe din noul bloc.
Florian Rudai, agent de pază
„Sunt foarte binevenite, prind foarte bine. Aici, la noi în Parcul Tineretului, sunt condiții foarte dificile, avem copii cu handicap, sunt oameni bolnavi, oameni vârstnici. Sunt oameni care lucrează și care nu sunt... unii vorbesc că noi suntem oameni marginalizați, că suntem oameni care nu știm de lege. Nu este adevărat. Totuși, în anul 2025 trebuie condiții decente. Sunt oameni bolnavi, trebuie o baie pentru ca un om să se spele pe mâini, merg copiii noștri la școli. Unii oameni spun că romii nu păstrează, dar ca să păstrăm o curățenie decentă trebuie fiecare să aibă baia lui în casă. Când s-a rupt ceva să nu mai dau vina că e vecina, că e vecinul, că e comun”,
În cazul în care nu vor mai exista spații comune, botoșăneanul crede că fiecare va avea obligația de a-și reface ceea ce se strică. Și pentru a le oferi copiilor condiții mai bune de trai.
Florian Rudai are o fetiță de 13 ani cu handicap grav: „să o duci la 2 noaptea la baie, pe întuneric, nu e prea bine”.
Colegul său, Marcel Tănăsie, are 57 de ani și face parte tot din comunitate. Și el are aceeași părere. Și anume că și romii s-au mai civilizat și vor păstra noile locuințe în starea în care le vor recepționa.
Marcel Tănăsie, agent de pază
„Evoluția comunității depinde și de condiții. Noi trăim aici din evul mediu, din 1989 noi trăim așa. Și evoluția comunității ține și de condiții. Dacă nu avem condițiile de a exista, de a trăi, condiții ca să știm să ne creștem copiii în bună stare… Noi până acum nu am avut niciun fel de condiții necesare pentru copii, acesta este cel mai bun adevăr”,
Fiica celui de-al doilea agent de pază este în vârstă de 26 de ani și este mama a doi copii. Nu este căsătorită așa că și-i crește singură. Locuiește cu părinții la ghetouri, opt persoane în două camere. Și ea se uită cu speranță la noul bloc.
„Nu locuiesc în niciunul dintre blocuri, nu am avut niciodată locuință, nu am soț, am doi copii, am făcut dosar la Primărie și acum aștept, poate cu ajutorul lui Dumnezeu mă ajută și pe mine cu o locuință că este foarte greu. Eu sper, că speranța moare ultima”, a povestit Narcisa Tănăsie.
Locuitorii blocurilor 135 și 140 sunt străbătuți de neliniște. Se întreabă care sunt criteriile prin care vor fi repartizate noile locuințe? Și îndeamnă pe oricine ajunge la ghetouri să intre în interior pentru o călătorie în trecut. Un trecut în care igiena era un lux. Condiții în care în mod normal nu ar supraviețui persoane care nu sunt obișnuite cu spațiile insalubre care au devenit așa, tot din cauza celor care locuiesc acolo.
Edilul șef recunoaște că a primit critici privitoare la noul bloc din Parcul Tineretului care este aproape gata.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Ne apropiem de finalizarea unei investiții cu fonduri europene prin care am construit un bloc având 20 de apartamente cu o cameră, cu destinația de locuințe sociale, într-o zonă urbană marginalizată în Parcul Tineretului. Această finanțare europeană era doar cu această destinație și imobilul putea fi construit doar în zona care a fost definită prin ghidul de finanțare”,
Cu alte cuvinte, UE a alocat bani pentru locuințe care să fie destinate familiilor marginalizate. Primăria avea de ales să atragă acești bani nerambursabili sau nu.
A ales să vină în sprijinul și acestei comunități care face parte din municipiul Botoșani.
La acest moment, lucrările la noul bloc au fost finalizate și se lucrează la partea de utilități, obligație ce revine Primăriei.
Sunt practic ultimii pași până la efectuarea recepției care este previzionată să aibă loc undeva în luna martie. După care se vor face repartițiile în noile locuințe.
„Nu va crește densitatea în acest cartier, nu vor mai veni familii în plus, încercăm să asigurăm un climat de conviețuire așa cum îl așteaptă și ceilalți locuitori din zonă”, mai dă asigurări primarul.
Eliberându-se o parte dintre spațiile din cele două blocuri, Primăria va face o nouă încercare cu reabilitarea acestora.
Și pentru desființarea toaletelor comune și amenajarea de băi proprii pentru fiecare spațiu locativ.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
„Aceasta este intenția noastră, ori să demolăm unul dintre acele blocuri, dacă putem să-i relocăm pe toți cei care locuiesc, dar este mai greu pentru că sunt foarte multe persoane acolo. Ori să transformăm locuințele existente astfel încât să aibă toalete proprii. Acum au toalete la capătul culoarului și sunt condiții improprii de conviețuire și din cauza celor care nu au păstrat dotările de acolo. Dar oarecum de înțeles, fiind foarte multe persoane pe un palier nu au rezistat nici obiectele sanitare.”
Pentru repartizarea noilor locuințe la nivelul Primăriei va fi constituită o comisie pentru stabilirea viitorilor beneficiari.
Au prioritate cei care nu au amenzi pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și persoanele care au loc de muncă sau sunt cunoscute ca fiind neagresive.
este valoarea noului bloc de locuințe sociale din Parcul Tineretului