Scandal în CJ şi de la consiliile de administraţie a spitalelor

 

Şedinţa de Consiliu Judeţean care a avut loc joi, 29 iulie a fost presărată cu numeroase discuţii în contradictoriu privind proiectele de hotărîre aflate pe ordinea de zi. După episodul Şcolii Ion Pillat din Dorohoi, următorul punct care a încins spiritele a fost cel care a făcut referire la numirea membrilor consiliilor de administraţie de la spitalele preluate de Consiliul Judeţean. Propunerea preşedintelui CJ ca în aceste structuri de conducere să fie desemnaţi funcţionari publici nu a obţinut votul consilierilor judeţene fiind respinsă cu 19 voturi împotrivă şi doar 9 pentru. A fost adoptat însă amendamentul depus de PSD-PNL cu acelaşi număr de voturi, situaţie care a stîrnit nemulţumirea preşedintelui CJ. „Dacă îi desenaţi pe colegii de partid, există riscul ca să intre în justiţie un asemenea proiect, eu nu ştiu dacă va fi aşa. În cazul în care proiectul pleacă fără viză de legalitate, poate ajunge pe masa justiţiei şi în felul acesta se va bloca funcţionarea consiliilor de administraţie. Iar consiliile de administraţie în acest moment au nişte sarcini extraordinar de importante, pentru că odată cu transferul acestor unităţi la noi, s-au făcut nişte modificări, s-au redus nişte paturi, fondul de salarii, care ne obligă la eficientizare. Neavînd consiliu de administraţie nu are cine declanşa anumite proceduri şi vom funcţiona cu spitale neeficientizate şi ştiţi foarte bine ce datorii au aceste spitale pînă ce justiţia se va pronunţa”, a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedinte Consiliul Judeţean.
„Ne-am îmbolnăvit de politică şi nu găsim un medicament”
Preşedintele CJ a criticat încercarea unor consilieri judeţeni a de politiza această structură de conducere din cadrul unităţilor spitaliceşti, pe motiv că ar afecta activitatea din aceste instituţii şi ar duce la o perturbare a activităţii. „Ne-am îmbolnăvit de politică şi nu reuşim să găsim un medicament care să ne vindece. Eu vă solicit şi dv să aveţi încredere în buna intenţie pe care o are preşedintele CJ. Care are şi un mandat nominal de la populaţie ca să răspundă de buna gestionare a serviciilor publice de interese judeţean, să faceţi abstracţie de faptul că eu nu am beneficiat în acest mandat de o majoritate care să asigure confortul necesar în CJ. Dar asta nu m-a făcut pe mine să vin în faţa dv cu vreun proiect care să fie elaborat cu un alt interes decît acela de a face ca instituţiile din judeţul nostru să funcţioneze corespunzător. Şi de asta nu au funcţionat spitalele, pentru că fiecare partid tot şi-a pus omul lui acolo”, a mai spus Mihai Ţâbuleac.
Lista membrilor propuşi de PSD-PNL pentru consiliile de administraţie din carul spitalelor preluate este CJ este următoarea.
 Nr. crt.
Unitatea medicală  Membri titulari  Membri supleanţi 
 1.  Spitalul Judeţean Mavromati
 ing. Doina Dreţcanu
ec. Dana Sorescu
 ing. Mihai Platon
ec. Gheorghe Norses
 2.  Spitalul de Obstretică şi Ginecologie
 ec. Marius Budăi
dr. Gina Puflea
 Silvia Diaconu
ec. Cristian Lazarovici
 3.  Sanatoriul de Pneumoftiziologie Guranda
 ec. Viorica Grigore
Adi Petruşcă
 ing. Mihai Niculăeş
ec. Maria Bolea
 4.  Spitalul de Copii Botoşani
 ec. Viorica Andronache
dr. Gabriela Grigoraş
 ec. Gheorghe Norses
Mirela Andrici
 5.  Spitalul de Psihiatrie Botoşani
 ing. Călin Bosovici
ec. Cristina Panait
 Brînduşa Bucşă
ec. Nicoleta Ciornei
 6.  Spitalul de Neuropsihiatrie Podriga
 ec. Mircea Portariuc
Stelian Pleşca
 Sorin Apostoliu
Valerian Apetrei

Nemulţumită de forma de adoptare a amendamentului înaintat de membrii partidelor aflaţi în opoziţie s-a declarat a fi şi consilierul judeţean Ada Macovei, care a declarat că, decizia colegilor săi a fost una incorectă. „Este o decizie incorectă pe care deocamdată nu vreau să o comentez, nu este normal ce s-a întîmplat, noi vom anunţa Prefectura şi vom ataca această decizie”, a declarat Ada Macovei, consilier judeţean.