Risc de înmulțire a analfabeților la Botoșani

Botoșaniul se numără printre județele cu cele mai mari procente de școli încadrate în clasa 1 sau 2 de risc educațional.

 

Sesiunea de formare, găzduită de Primăria Municipiului Iași, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași,  își propune să răspundă provocărilor asociate educației timpurii din zonele defavorizate din județele Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui și din Republica Moldova.  

 

În regiune, județele cu cele mai mari procente de școli încadrate în clasa 1 sau 2 de risc educațional sunt Vaslui (69%, locul 1 pe țară) și Iași (57%) urmate de Botoșani (49%) și Bacău (45%).

"Îi așteptăm pe toți profesorii care lucrează cu copii provenind din medii defavorizate și își doresc să le ofere o experiență la grupă îmbogățită la un modul de formare gândit special pentru ei. Invitația este deschisă și către alți specialiști în educație - consilieri educaționali, mediatori școlari, profesori itineranți, învățători - care vor să contribuie, alături de educatoare, la prevenirea analfabetismului funcțional în comunitățile sărace" declară Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

La nivel național, mai mult de o treime dintre școli și grădinițe (36%), majoritatea din zone rurale, se confruntă cu probleme educaționale grave și foarte grave. Asta înseamnă un risc crescut de abandon școlar, o pondere mare de cadre didactice necalificate și un grad ridicat de marginalizare al localității.

 

Județele cu cele mai mari procente de școli încadrate în clasa 1 sau 2 de risc educațional sunt Vaslui (69%), Mureș (60%), Iași (57%), Brașov (53%), Botoșani (49%), Sibiu (47%), Bacău (45%) și Dolj (39%).

 

Conferința de la Iași face parte dintr-o serie de 8 sesiuni regionale de formare cu acoperire națională și este condusă de traineri cu experiență îndelungată în educație timpurie, din România și Statele Unite.  (Sursa: Ziarul de Iași)