REPORTAJ : Un hobby ilegal fierbe sângele botoşănenilor - GALERIE FOTO

 

În Botoșani au rămas foarte puțini grafferi care practică cu adevărat arta stradală, drept urmare aproape fiecare perete proaspăt izolat, fiecare clădire abandonată sau ușă de garaj are cel puțin câte o mâzgâlitură făcută cu spray graffiti. Fie că își declară dragostea sau desenează simboluri obscene, tinerii botoșăneni nu țin cont de locurile unde își golesc tuburile de vopsea.

"În momentul în care începi să îți pui numele cam creează dependență"
Unul dintre cei mai buni grafferi din Botoșani este Marius zis Firce. A început să deseneze în urmă cu cinci ani și de atunci nu a mai lăsat spray-ul din mână. „Am fost pasionat de desen de mic și eram în clasă cu un prieten care auzise în Iași de graffiti. El desena de vreo șase luni și am zis să încerc și eu. Am ieșit la desenat și în momentul în care începi să îți pui numele cam creează dependență. Și am tot continuat”, spune Marius. În timp, acesta a schimbat vreo trei nume „de scenă” și în cele din urmă a rămas la Firce. Ceea ce îl motivează să deseneze este pasiunea și adrenalina. „E o chestie terapeutică. Ieși și te calmezi. Practic distrugi. Asta faci. E vandalizare și e terapeutică. Ai un nume și vrei să faci cât mai multe cu el. Îl scrii în cât mai multe locuri, să te știe cât mai multă lume și de fiecare dată încerci să faci o chestie cât mai tare”, explică grafferul. Prețul la care ajunge un graffiti depinde de complexitatea lui în forme, culoare, dimensiuni și cum acestea sunt considerate ilegale sunt finanțate din fondurile proprii ale desenatorilor. „În mod normal la o piesă ai nevoie de măcar șase spray-uri ca să iasă ceva. Și un spray costă minimum 15 lei. Anul trecut am avut trei job-uri. Anul ăsta am desenat în Smart. Am mai desenat pe la persoane prin casă. Mai scoți bani, dar nu cât investești”, zice Firce.

Graffiti devine încet arta frustrărilor
Oricine poate cumpăra spray-uri graffiti și din acest motiv arta stradală este transformată într-o modalitatea de exprimare a fiecărui adolescent, posesor al unui tub de vopsea, fie că desenează, fie că își varsă frustrările. „Prin graffiti tinerii își exprimă o lume a gândurilor spontane, a sentimentelor pe care ei au impresia că ceilalți nu le înțeleg. E și o modalitate de încălcare a normelor sociale valabil acceptate. Ei se supun regulilor grupului pe care le acceptă în detrimentul familiei și al rudelor apropiate și sunt ca un mod de aderare la acel grup. Astfel prin graffiti, prin încălcarea anumitor reguli, ei își fac intrarea în acel grup”, explică Valentina Cambasur, psiholog.

Amenzi usturătoare pentru adolescenții care mâzgâlesc pereții
Graffiti reprezintă un act ilegal dacă îl faci pe un spațiu public sau privat fără acordul proprietarului. „Conform legii nr.61/1991, constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte: scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora. Contravențiile prevăzute se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei”, afirmă inspector principal Daniela Darea, purtător de cuvânt Inspectoratul Județean de Poliție. Din acest motiv, grafferii botoșăneni sunt prinși mai greu pentru că aleg noaptea ca cel mai propice moment pentru a desena, lasând pereții să prindă viață la lumina zilei. „În primele șase luni ale acestui an au fost constate două astfel de contravenții, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 1.100 de lei. În anul 2010, opt personae au fost sancționate contravențional pentru astfel de fapte”, declară Darea.
Graffer ajuns student la Arte Plastice
Firce a intrat anul acesta la Facultatea de Arte Plastice, secția Grafică din Iași și își transpune inspirația în caietele de desen, dar din când în când mai lasă un tag, semnătură stilizată și personalizată a unui graffer, pe câte un perete. Până în prezent a primit doar două amenzi. „Graffiti nu ar putea fi legal. Dacă ar fi legal te-ai duce și ai desena pe casa omului. Dar dacă s-ar legaliza, foarte mulți s-ar lăsa, printre care și eu probabil sau cel puțin mi-aș mai pierde din entuziasm. Ăsta-i farmecul că este ilegal”, susține Firce.
Elsa ȘEICA

Graffiti, arta stradală a Botoșaniului










Graffiti din caietul de lucru al lui Firce