RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO

Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.

 

Primar luat la țintă 

 

Ultimul episod de acest gen îl are în postura de „victimă sigură” pe primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelariu, în comunitatea căruia au fost împușcați 45 de câini fără stăpân.

 

Primarul din nordul județului a respectat o decizie a Comitetului Local de Combatere al Bolilor (CLCB), o structură care se întrunește la Prefectură și care are rol de a stabili măsuri în cazul apariției de diverse focare, la Botoșani.

 

 

În cazul de față, s-a considerat că acei câini pot fi vectori de transmisie a virusului Pestei Porcine Africane (PPA) către porci domestici din gospodării, de la mistreții care circulă liber și care într-o singură zi, pot alerga chiar și 75 de kilometri.

 

Așadar, pe data de 14 februarie 2019 s-a luat decizia împușcării acestor animale, pentru limitarea dezastrului ce ar putea fi cauzat de PPA și în județul Botoșani. Iar dovadă stau documentele din ședință dar și declarația președintelui CLCB, prefectul Dan Șlincu.

 

„Măsura de combatere a câinilor hoinari şi sălbăticiţi a fost luată în şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor din data de 14 februarie, la care a participat şi primarul comunei Pomârla, tocmai pentru că aceste animale sunt considerate vectori de răspândire a virusului PPA pe raza comunei Pomârla şi a întregii zone de atenţie şi supraveghere. Practic, dl primar a dus la îndeplinire acestă măsură”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.

 

Prezent la ședință, primarul de la Pomârla a luat act de măsură și pentru a o duce la începlinire a încheiat un protocol cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani.

 

Din CLCB fac parte șefii mai multor instituții reprezentantive de la Botoșani din sfera ministerială a Administrației și Internelor, Sănătății, Mediului.

 

„S-au decis niște lucruri acolo, în comitet, printre care și uciderea câinilor. Acolo, însemnând peste 30 de oameni, cei care sunt acolo. Dl prefect subliniază acolo: decizia împușcării câinilor depinde de fiecare UAT în parte, CLCB a hotărât doar pentru Pomârla, unde câinii au fost vectori”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

 

Culmea, după votul unanim exprimat, un singur om a devenit țintă sigură pentru iubitorii de animale.

 

Primarul de Pomârla.

 

„Pentru Pomârla avem înregistrate 67 de sesizări și se efectuează verificări sub aspectul comiterii infracțiunilor de uz de armă fără drept și uciderea cu intenție a animalelor fără drept, pentru clarificarea situației sub toate aspectele și luarea măsurilor legale”,

Maria Carp, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.

 

Toți pentru unul și unul pentru toți

 

Dumitru Chelariu poate că ar fi scăpat de „atenția” asociațiilor care militează pentru drepturile animalelor dacă nu s-ar fi exprimat public, în conferință de presă, despre împușcarea câinilor.

 

Însă, odată intrat „în horă” dorește ca totuși responsabilitatea să se împartă. Pentru că, din ce a discutat și cu alți primari, ar cam fi singurul împotriva căruia s-au îndreptat ONG-urile.

 

„Vreau să spun tuturor, să fie responsabili în declarații pentru că sunt oameni care conduc județul, conduc țara. Eu conduc comuna. În momentul când iau o măsură mi-o asum. Aici CLCB are argumente de la buletinele de analize și legile în vigoare și este un colectiv care prin vot se exprimă și prin unanimitate se votează. Nu a fost un singur om. Însă numai mie mi s-au făcut acele plângeri penale”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Mai mult, probabil că ar fi trecut cu vederea și multitudinea de plângeri penale depuse pe numele său. Nu poate însă să treacă cu vederea amenințările la adresa familiei sale, a copiilor sau chiar a propriei integrități.

 

Mai mult decât atât, s-a ajuns la situația paradoxală în care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care a avut membru cu drept de vot în acest CLCB, să trebuiască să-l cerceteze, în baza plângerilor penale depuse.

 

„Cât despre plângerile formulare de persoane fizice sau asociaţii, organele de cercetare vor analiza şi vor decide în consecinţă”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani.

 

 

Bursa zvonurilor:

 

Urmare a scandalului iscat de împușcarea câinilor de la Pomârla și revolta iubitorilor de animale, alte lucruri ies la iveală.

Și anume că o parte dintre câinii găsiți hoinărind de către vânători, nu neapărat la Pomârla ar fi fost de fapt, în acte, adoptați prin Anglia.

 

„Au fost niște partide de vânătoare, că asta este legislația lor și s-au găsit câini crotaliați și s-au verificat, pentru că este o procedură. Și spun cei de la AJVPS că acei câini erau dați spre adopție în Anglia, chipurile, dar câinii au fost găsiți în pădure. La presiunea acestor ONG-uri, au spus: faceți multă vâlvă, dar nu sunteți corecți nici voi, care sunteți cei mai vajnici apărători”,

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

 

Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată arată că uciderea animalelor cu intenție, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

 

UPDATE: Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, cele 67 de plângeri penale nu îl vizează doar pe Dumitru Chelariu ci faptele săvârșite, prin împușcarea câinilor.  

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: