Psihopații de la telefon care așteaptă ambulanța și râd de la geam: Alo? Am nevoie de ajutor! - CUM își bat joc unii de salvatorii noștri

Dispeceratele de la 112 și nu în ultimul rând, echipajele de medici și pompieri sunt puse de multe ori în situații de încurcătură atunci când o serie de botoșăneni, cel mai probabil fără ocupație, sună la numărul unic de urgență și cere ajutor. O fac deși în realitate nu au nevoie cu adevărat de îngrijiri medicale, o fac doar pentru propriul  amuzament.

 

Un fenomen destul de frecvent!

Subiectul pe care îl vom trata în acest articol este unul de mare importanță, dar în același timp are menirea de a trage un semnal de alarmă pentru cei care fac asemenea lucruri inconștiente și se comportă chiar mai rău decât un copil. Adeseori viața unui om este pusă în pericol din cauza faptului că un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) sau unul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgențe ”Nicolae Iorga” (ISU) sunt chemate într-un cartier din Botoșani, pentru o persoană care a solicitat ajutor. Ajunși la fața locului, salvatorii constată că de fapt a fost o alarmă falsă prin urmare, echipajele au fost ținute în loc din pricina unui inconștient. Medicul Nicușor Curteanu, din cadrul SJA Botoșani, a declarat pentru reporterii Botoșăneanul că acest fenomen este destul de frecvent și, din nefericire, nu poate fi stopat. ”Chemările false se desfășoară în felul următor, ei sună de pe un telefon real, dau datele false. Adresa de cele mai multe ori este corectă. Noi dezlocuim echipajul potrivit diagnosticului pe care ei îl spun și când se ajunge la fața locului, cei mai mulți spun că a sunat altă persoană de pe telefonul meu sau nu deschid ușa”, spune medicul.

 

 

Nicușor Curteanu ne-a dat și un exemplu șocant vis-a-vis de acest subiect și anume că ”sunt cartiere în județ și aș aminti unul, din municipiul Dorohoi, în Drochia, unde aproape în fiecare zi este un apel fals, iar când se ajunge la fața locului se amuză la fereastră, nu deschid ușa, nu comunică nici măcar nu semnează și să spună că s-a trecut pe acolo și într-adevăr nu este o situație de urgență”.

Medicul Curteanu a declarat că, mai nou când nu găsești persoana apelată, conform unui ordin venit recent, trebuie să apelezi la toate forurile competente până o găsești.

”Vă imaginați că noi tratăm și persoana care apelează fals exact ca și cum ar fi o urgență reală. Asta înseamnă că echipajul de acolo nu poate să plece până când nu se elucidează, iar asta înseamnă consum de timp, consum de energie și în timpul ăsta e posibil ca echipajul respectiv să trebuiască să fie implicat la o chemare reală, să fie o naștere, un copil sau un accident rutier care într-adevăr are nevoie și care este reală”, mai spune Curteanu.

Numărul de solicitări este în creștere

 

De altfel, medicul spune că legislația în domeniu ar trebui modificată în așa fel încât, cei care în mod intenționat cheamă ajutor în mod inutil, să plătească pentru asta, iar mass-media să anunțe cazurile care au fost sancționate, ca să îi descurajeze pe cei care fac astfel de glume proaste

Numărul de ambulanțe nu este nelimitat, noi le gestionăm așa cum putem, numărul de solicitări este în creștere în această perioadă datorită multor factori și este foarte neplăcut ca să dezlocuiești o ambulanță medicalizată la o chemare falsă pentru că în timpul ăsta poate interveni o chemare reală și tu ești descoperit total”, a mai declarat medicul Nicușor Curteanu, din cadrul SJA Botoșani.

Revenind la apelurile false înregistrate la Botoșani, salvatorii au mai fost puși pe drumuri degeaba, de pildă, în comuna Românești, acolo unde doi frați care sunt consumatori înrăiți ai licorilor bahice, din plictiseală sau pur și simplu de dragul de a vorbi la telefon, sună la serviciul unic de urgență 112 și amenință că se sinucid. Ajunși la fața locului, salvatorii constată cu stupoare că, de fapt au bătut drumul degeaba, iar cei care au sunat sunt... teferi trupește dar nu neapărat zdraveni la minte.