După ce a renovat sistemul de termoficare din Botoșani în cadrul unui program european accesat de municipalitate și SC Modern Calor SA, grupul Elsaco a intrat într-o afacere uriașă la Suceava. Compania condusă de Valeriu Iftime a creat alături de Adrem Invest Bucureşti un joint venture, ”Thermonet”, la care deține 49% din acțiuni și a care a câștigat licitația pentru desemnarea noului operator de termoficare din municipiul Suceava.
Astfel, căldura şi apa caldă în municipiul Suceava ar urma să fie asigurate, din 15 octombrie, de un nou operator de termoficare – Thermonet. Transferul sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, de la Termica către Primăria Suceava, iar apoi de la primărie către Thermonet, urmează să fie făcut în perioada 13 – 15 octombrie.
„Am avut discuţii cu noul operator care a câştigat licitaţia, în ideea de a ne pregăti cu preluarea sistemului de termoficare. După supunerea la aprobare în CL a noului operator de termoficare, în perioada 13 – 15 octombrie ne vom ocupa şi de predarea-primirea instalaţiilor de funcţionare a sistemului de termoficare. Vreau să-i asigur pe suceveni că vor avea căldură şi apă caldă şi în acest an şi vom face tot posibilul ca şi costurile populaţiei să fie cât mai mici”, a spus Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, după o întâlnire de câteva ore cu Valeriu Iftime.
Thermonet a fost desemnată să presteze servicii de termoficare în Suceava pentru următorii 20 de ani.
„Am convenit o foaie de parcurs, strategia de predare-primire, modul de lucru cu utilizatorii finali, am discutat să facem un proiect comun de reabilitare a reţelelor termice, inclusiv la nivel de scară de bloc, în colaborare cu proprietarii... Am să prezint toate datele şi consilierilor locali, care sper să voteze această asociere în data de 13 octombrie, când se va discuta raportul comisiei de licitaţie”, a spus Lungu.
La licitație au mai participat francezii de la Dalkia și Transagent – societatea înfiinţată de Consiliul Local Suceava. Aceasta a venit şi cu cel mai mic preţ de transport şi distribuţie a energiei termice, iar de cealaltă parte, Thermonet, cu un preţ ceva mai ridicat, dar cu o serie de avantaje pe partea tehnică şi de investiţii. Drept urmare, oferta câştigătoare a fost desemnată cea a Thermonet.