Un alt angajament asumat de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost o reformă a pensiilor de serviciu cunoscute și ca „speciale”.
Sunt acordate mai degrabă ca statut profesional decât ca nivel de contributivitate asemenea tuturor românilor din sistemul public. Și beneficiază sumedenie de persoane din diverse categorii profesionale, inclusiv cei care au avut funcții de demnitate publică.
Subiectul a fost atins de Cristian Ghinea cel care a lucrat la implementarea PNRR în România, în perioada în care se afla la conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
„Reforma pensiilor speciale făcută de PSD și PNL, niciuna! Deși nu e clar de ce trebuie primarii să aibă pensii speciale, de ce parlamentarii, de ce funcționarii parlamentari, de ce funcționarii de la Curtea de Conturi, toți oamenii ăștia au salarii și pot să-și ia pensie după contribuție, ca și restul românilor. Deci nu vorbesc de subiectele grele, militari, servicii secrete, unde și acolo trebuie să fie o reformă făcută și adusă pensii în linie cu cât au câștigat oamenii ăștia în mod real, net, de-a lungul carierei”,
Cristian Ghinea, coordonator Departamentul de Politici Publice USR
Politicienii din PSD și PNL au creat privilegii de-a lungul anilor pentru beneficiarii de pensii speciale, a mai spus liderul USR.
Mai mult, legea ar fi trebuit adoptată în decembrie 2022 și acceptată de către Comisia Europeană în primăvară.
La acest moment nu există decât o intenție de reformare a pensiilor speciale, declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României.