Boala care lovește în botoșăneni și duce la orbire, accident vascular sau insuficiență renală

Numărul botoșănenilor diagnosticați cu această boală este în creștere la Botoșani în ultimii ani.

Este considerată a fi o boală silențioasă care provoacă daune interioare în corpul uman și nu este tratabilă.

 

Medicul Carmen Galiano, șefa Centrului Județean de Diabet din cadrul Spitalului Județean Mavromati a vorbit despre importanța acestei boli care este prima cauză de orbire și de insuficiență renală.

 

„Pacienții cu diabet fac de două, trei ori mai mult accidente vasculare și infarct de miocard. Diabetul fiind prima cauză de boală cardiovasculară. În județul nostru avem un număr de 12.100 de pacienți cu diabet aflați în evidența cabinetului de diabet Botoșani și 6.000 aflați în evidența cabinetului de diabet de la Dorohoi. Nu lipsesc nici copiii cu diabet, din păcate. În evidența cabinetului nostru avem un număr de 101 copii”,

Carmen Galiano, șefa Centrului Județean de Diabet

 

Activitatea centrului de diabet este împărțită în două sectoare, spitalul cu compartimentul de diabet și ambulatoriul cu cele trei cabinete de diabet în care activează cinci medici diabetologi.

 

„Zi de zi încercăm să ajutăm pacienții cu diabet să își îmbunătățească calitatea vieții folosind o medicație cât mai nouă și adaptată fiecărui caz în parte”, a mai spus medicul diabetolog.

 

Lunar apar în jur de 80-90 de cazuri de diabet. Medicii spun că la fiecare pacient depistat cu diabet există un altul care nu știe că o are.

 

„Iar în România, din 12 pacienți cu diabet, unul este neștiut. Deci lucrurile elementare pe care trebuie să le facem este să avem grijă ce mâncăm în fiecare zi pentru a nu lua un câștig în greutate, să facem cât mai multă activitate fizică și, sigur, să ne testăm anual să facem analizele de bază dintre care nu lipsește nici hemoglobina glicozilată și glicemia pentru a diagnostica cât mai precoce e diabetul”,

Carmen Galiano, șefa Centrului Județean de Diabet

 

Pentru prevenirea dibetului există noțiunea de prediabet, adică o valoare a glicemiei care nu se încadrează în diagnosticul de diabet și este cuprinsă glicemia, între 100 și 125 mg la sută, iar ca hemoglobină glicozilată, între 5,7 și 6,4 la sută procent care indică un prediabet.

 

Anna Maria Rotaru, BT TV