A fost una dintre acțiunile sindicale organizate la Botoșani care ar trebui să ridice întrebări.
Societății dar mai ales celor care au putere de decizie și pot interveni pentru salvarea acestor familii.
La protestul din Piața Revoluției care s-a întins pe durata a 120 de minute astăzi, 26 martie 2024 au participat asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav.
Mame care au născut copii cu autism, persoane care au surori și frați diagnosticați cu o afecțiune din sfera bolilor psihice. Botoșăneni care au în îngrijire rude care suferă de un handicap.
Toți acești oameni care s-au născut altfel au nevoie de sprijin. Din partea statului, mai ales.
Ori pe acest aspect a ținut președintele Sindicatului Impact să pună accent. Pe acele persoane pentru care nu există centre de recuperare, pentru că statul s-a dovedit ineficient în a le deschide.
Iar sarcina a căzut pe umerii familiilor care fac munca statului, și care au ajuns să fie plătite într-un mod derizoriu.
Camelia Socianu, președinte Sindicatul Impact
„Fără o recuperare acești copii vor fi în continuare, toată viața, doar asistați. Ori ei, mulți dintre ei au posibilitatea de a fi recuperați, doar că lucrul acesta costă foarte mult și este de lungă durată. Iar dacă nu există o persoană, dedicată, care să lupte zilnic practic, pentru a-l duce la recuperare, pentru a se ocupa de ei inclusiv la școală, de a face tot ce le stă în putință pentru a-i scoate din zona de asistat social, atunci acești copii practic sunt pierduți pentru societate. Ori nu cred că asta este dorința guvernanților să aibă în continuare cât mai mulți asistați social”,
Chiar reglementările europene sugerează că persoanele cu dizabilități au prioritate în asigurarea serviciilor medicale de care au nevoie atât pentru starea generală de sănătate cât și pentru o autonomie care să îi scoată din zona asistaților sociali.
România pare să fie în continuare surdă la strigătele acestor oameni care trăiesc într-adevăr o viață dramatică. Și pentru care fiecare zi este una de luptă.