Proiect de lege: Medicii ar putea primi locuinţe de serviciu

Senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai a depus, la Senat, un proiect de lege prin care medicii să beneficieze de locuinţă de serviciu, în localitatea în care se află spitalul unde lucrează.

 

În lipsa locuinţei, autorităţile ar putea fi obligate să le dea bani pentru plata chiriei unui apartament. Proiectul de lege ii vizeaza pe toti medicii din  Botoșani și din întreaga Românie, inclusiv cei rezidenti. Conditia este ca ei sa lucreze cu norma intreaga in spital.


"Medicul care nu a detinut sau nu detine, in mod individual sau in comun, impreuna cu sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere o locuinta proprietate personala in localitatea in care isi are sediul spitalul public in care isi desfasoara activitatea, are dreptul la acordarea unei locuinte de serviciu complet dotata cu mobilier. In situatia in care medicului nu i se poate acorda o locuinta de serviciu, are dreptul sa beneficieze de o indemnizatie lunara pentru inchirierea unei locuinte in localitatea in care isi are sediul spitalul public unde isi desfasoara activitatea", se arata in proiectul de lege.

 

Autoritatile centrale sau locale, care administreaza spitalul la care medicul munceste, vor fi obligate sa acorde aceasta locuinta in localitatea respectiva sau la maximum 50 de kilometru distanta.

 

"Cuantumul indemizatiei lunare nu poate fi mai mare decat 80% din salariul mediu net pe economie, daca medicul isi desfasoara activitatea in cadrul unui spital situat la nivelul unui municipiu resedinta de judet. De asemenea, cuantumul indenizatiei lunare nu poate fi mai mare decat 70% din salariul mediu net pe economie, daca medicul isi desfasoara activitatea in cadrul unui spital situat la nivelul unui municipiu", se mai arata in proiectul de lege.


Potrivit expunerii de motive, prin aceasta initiativa legislativa se doreste crearea unor masuri pentru combaterea unui fenomen care reflecta "o stare de fapt ingrijoratoare", si anume cota alarmanta pe care a atins-o migratia medicilor din sistemul romanesc de sanatate. Astfel, sustine initiatorul proiectului de lege, "trebuie adoptate cat mai urgent masuri menite sa reduca migratia medicilor din sistem medical romanesc prin oferirea unor noi conditii si facilitati". Sursa: România TV.