Sunt pata de culoare a orașului, cu o istorie dureroasă pe care astăzi ne-o povestesc fără patimă. Îi cunoaștem ca pe cei mai destoinici grădinari, buni meșteșugari, dar și drept păstrători ai unei culturi pe cât de vechi, pe atât de valoroase.
S-au așezat în urmă cu câteva secole într-o coastă a vechiului oraș și de atunci își duc viața într-o discreție exemplară. O lume aparent închisă, al cărei pitoresc se dezvăluie doar celor care au răgazul de a o cunoaște, de a o înțelege.
O comunitate pe cât de diferită, pe atât de bogată în cultură, în tradiții, adăugând Botoșanilor o istorie aparte care încă se scrie prin generațiile noi.
Cultul creştin de rit vechi coboară din credincioşii ortodocşi ruşi veniţi pe aceste meleaguri începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în urma persecuţiei dezlănţuite de Biserica Ortodoxă Rusă şi autorităţile ruseşti. Spre sfârşitul anilor 1600, Patriarhul Nikon a iniţiat o reformă în ritualul cultului creştin, reformă cu care o parte dintre ruşi nu a fost de acord. Aceasta a atras asupra lor persecuţii cumplite. Cei mai mulţi, prigoniţi de propria credinţă, au luat drumul pribegiilor, fugind în Polonia, Austria, Suedia, România, Australia şi în mai toate cotloanele pământului. În România, primele comunităţi de lipoveni s-au înfiripat în judeţul Suceava, pe la 1720. Organizatoric, 20 de ani mai târziu se înfiinţează Mitropolia de Rit Vechi de la Fântâna Albă, în Bucovina de Nord.
Astăzi, lipovenii sunt împrăştiaţi prin toate locurile din lume. Mulţi au rămas în tradiţia comunităţii, alţii au umblat la şcoli, au format familii mixte şi au lăsat în urmă obiceiurile strămoşilor, credinţa şi straiele de sărbătoare.
Pe 5 iunie 2021, La Botoșani a fost consemnată o premieră pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR). Este vorba despre primul muzeu al CRLR inclus pe harta obiectivelor turistice, demersul fiind realizat cu sprijinul și implicarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.
Sub genericul ”Rușii lipoveni din Botoșani – File de istorie”, la Centrul cultural ”Corneliu Finascu” - sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani s-a inaugurat Expoziția muzeistică, prilej cu care a fost lansat și albumul comunității botoșănene.
Cei prezenți au asistat, de asemenea, la vernisajul unei expoziții de arte plastice, lucrările fiind semnate de Marcel Alexa și Nadia Bârlădeanu.
Rolul de gazdă i-a revenit lui Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, care și-a prezentat oaspeții: deputatul Silviu Feodor - președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, Leonte Ivanov - profesor universitar doctor, șeful Catedrei de Slavistică a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Florentina Gheorghiță, director al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani, colonelul Cristian Feciuc, inspector şef al I.J.J. Botoşani, alături de plutonier adjutant Dan Izotov, Ersilia Iacob, director al Bibliotecii Județene Botoșani, dar și Cristian Lazarovici, președintele Comunității Armene din Botoșani. Expoziția de artă plastică a fost vernisată de istoricul Gheorghe Median și de etnograful Steliana Băltuță.
Au fost prezenți, de asemenea, reprezentantul autorității locale și al celei județene: primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.
”Acest proiect al nostru, de a introduce muzeul în circuitul obiectivelor turistice ale municipiului Botoșani, își propune o deschidere cât mai largă și o invitație celor interesați să cunoască partea noastră de istorie, cultură, tradiții, direct de la sursă și cu acuratețe maximă”,
Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni Botoșani
Nu este prima comunitate care înființează un punct muzeistic, a ținut să precizeze Ovidiu Ivanov, însă la Botoșani s-a făcut un prim pas în introducerea acestuia în circuitul turistic. Cu atât mai mult cu cât inaugurarea Muzeului se suprapune cu un moment important pentru Botoșani, și anume aniversarea a 150 de ani de la nașterea marelui istoric Nicolae Iorga.
Importanța zilei de 5 iunie a fost amintită și de către deputatul Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România.
”Pentru comunitatea rușilor lipoveni din România este un moment istoric. Astăzi, într-o zi de mare importanță națională, ziua de naștere a marelui savant român Nicolae Iorga, născut aici, la Botoșani, și ziua când marcăm pe plan național Ziua Învățătorului, pentru că școala este foarte importantă pentru societatea românească. Dar și mâine avem o zi extrem de importantă pentru comunitatea noastră, e ziua internațională a limbii ruse, ziua de naștere a marelui poet rus Aleksandr Pușkin”,
Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Și deloc întâmplător, spune deputatul Silviu Feodor, s-au concentrat aceste evenimente aici, la Botoșani, în nordul țării.
”Am venit cu o mare bucurie, pentru că am considerat prezența mea aici importantă în a susține comunitatea locală. Am fost impresionat de această dedicare pentru moștenirea pe care noi am primit-o de la înaintașii noștri, de grija pe care o acordă etnicii lipoveni. O conviețuire armonioasă cu populația majoritară, cu celelalte etnii aici, în Botoșani, este un mare și frumos exemplu. Armonia aceasta generează idei frumoase, colaborări și naște proiecte de impact național și internațional”,
Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România
Președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România a remarcat, de asemenea, importanța introducerii muzeului în circuitul național al muzeelor, dar s-a arătat impresionat și de obiectele expuse.
”Colțul acesta muzeistic a creat emoții și ne-a dat și nouă câteva idei, pentru că la București vom crea un muzeu național al rușilor lipoveni din România. Valorile acestea reprezintă legătura de viață între generații. Baza noastră, a culturii noastre, este religia, care a contribuit la dezvoltarea tuturor culturilor, a tuturor popoarelor. (…) Mulțumesc statului român care sprijină comunitățile etnice, suntem recunoscători României. Trăim într-o țară minunată și avem toată libertatea de a ne exprima”,
Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România
La rândul său, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a felicitat comunitatea lipovenească din Botoșani pentru efortul de a duce mai departe cultura și tradiția.
”Sunteți a doua comunitate din județ ca mărime, pentru noi acest lucru este extrem de important. Ceea ce faceți, în calitate de președinte al acestei comunități, nu poate decât să ne bucure pentru că duceți mai departe tradiția și valorile dvs. prin acești minunați copii și ni le transmiteți și nouă. Vă felicităm și contați pe sprijinul nostru administrativ”,
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani
Felicitări a adresat comunității lipovenilor și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei: ”Muzeul este foarte frumos integrat în acest oraș. Vă felicit că duceți tradiția mai departe”.
Istoricului Gherghe Median i-a revenit misiunea de a trasa un fir istoric și deopotrivă sentimental al contribuției lipovenilor la dezvoltarea orașului, odată cu recomandările de a dezvolta din punct de vedere muzeistic expoziția și de a o aduce în contemporaneitate.
”Am avut bucuria să cunosc o serie de oameni din comunitate care au fost extrem de deschiși și ne-au pus la dispoziție arhiva personală, fotografii, ne-au pus în legătură cu membrii comunității. Expoziția de aici este făcută ca o primă formă a unui muzeu și este bine că s-a făcut. Aceste obiecte urmează să fie puse fiecare pe un făgaș și adusă expoziția în contemporaneitate. Pentru mine este o mare bucurie că ați făcut acest pas, pentru că mi s-a părut nedrept ca o comunitate atât de numeroasă și înfloritoare să nu se remarce și în viața culturală a orașului. Este foarte frumos ce ați făcut, armenii fac și ei foarte multe și poate ,ușor-ușor, viața culturală a orașului se va reanima, așa cum trebuie să fie”,
Gheorghe Median, istoric
Cei prezenți au fost apoi invitați să participe la vernisajul expoziției de pictură, eveniment asupra căruia Botoșăneanul va reveni cu un material amplu.
La final, bucuria și voia bună s-a instalat în mijlocul comunității.
Purtând costume tradiționale lipovenești, cu zâmbete și voie bună, copii și adulți deopotrivă au cântat și au dansat pe ritmurile cunoscutelor cântece rusești, de la Kalinka la Katiușa. Aplauzele au fost și ele pe măsura spectacolului oferit, membrii comunității răsplătindu-și artiștii, atât pe cei mari, cât și pe cei mici, cu gustări pregătite special pentru acest eveniment.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: