Născut într-o familie cu probleme din sărăcăciosul oraş Dorohoi, Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, a avut o ascensiune ca nimeni altul. Recrutat cu numele ”Mihai”, actualul primar al Iaşiului a primit cadou funcţia de primar în 2003, odată cu retragea fostului edil al municipiului. Constantin Simirad. De atunci a creat la Iaşi una dintre cele mai închegate enclave politico-administrative din ţară, potrivit Adevărul.
Dorohoianul Gheorghe Nichita, adoptat de Iaşi în perioada ceauşistă, are un spate un trecut zbuciumat. Născut într-o familie foarte săracă din judeţul Botoşani, fără tată, Nichita a avut o copilărie foarte grea, în care, nu de puţine ori - după cum chiar el declară -,a fost nevoit să sufere de foame.
După un parcurs şcolar submediocru, Nichita ajunge la Iaşi, acolo unde avea să ajungă mai puternic decât şi-ar fi imaginat vreodată. Colaborator al Securităţii, Nichita a acces în administraţia ieşeană într-o regie importantă a Primăriei, ajungând în scurt timp şef, apoi viceprimar şi, în final, primar. Şi-a folosit funcţia şi a creat în jurul său o adevărată enclavă, în care nu intrau decât oameni de încredere, pe care i-a condus cu mână de fier.
Bun prieten cu Patriarhul Daniel, dar şi cu unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, Iulian Dascălu, Nichita a creat impresia unei presupuse protecţii până a fi săltat de DNA. Gheorghe Nichita s-a născut în 1956 într-o familie foarte săracă din mahalaua Dorohoiului. Tatăl său este necunoscut, mama lui căsătorindu-se cu un alt bărbat, Constantin Nichita, după ce l-a născut pe Gheorghe. Are mai mulţi fraţi şi surori vitrege, majoritatea trăind în condiţii extrem de modeste în Dorohoi.
Rezultate şcolare din Liceul de Cultură Generală nr. 2 Dorohoi ale lui Gheorghe Nichita arată un elev foarte modest la învăţătură. În ultimul an de liceu, în 1975, a terminat cu media 5,75 la matematică, 5,83 la română, 5,29 la franceză. Mai răsărit a fost la limba rusă şi geografie, unde a ajuns la mediile 7,25 şi respectiv 7,75. La sport a avut, ca toţi ceilalţi colegi, nota 10. Nichita a terminat liceul cu media generală 6,87.
„Era un băiat sărac, cu multe neajunsuri. Mama sa era casnică. Locuiau într-o mahala din centru, într-un apartament dat de Primărie, în zona Spiru Haret. Ca elev nu era foarte bun, făcea însă parte din echipa de dansuri a şcolii şi era în conducerea UTC, răspunzând de activităţile sportive“, a declarat Dumitru Boghitoiu, fostul diriginte al lui Nichita.
În 1976-1979 a făcut Institutul de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Hidrotehnică, unde a obţinut diploma de subinginer la Construcţii. Din această perioadă, Gheorghe Nichita s-a ales şi cu un dosar de cercetare la CNSAS. Primarul Iaşiului a apărut în scriptele fostei Securităţi ca semnatar al unui angajament de informator în perioada 1978-1983. Conform unei adeverinţe, Nichita a fost recrutat sub numele ”Mihai” pentru supravegherea studenţilor români de la Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti.