PRIMA condamnare la închisoare din România pentru uciderea unui câine

La începutul acestui an, un bărbat a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că a omorât câinele unui vecin.

 

Sentința dată recent de Curtea de Apel Galați este o premieră pentru țara noastră.

 

Bărbatul condamnat de Curtea de Apel Galați la un an de închisoare cu executare a omorât, potrivit digi24.ro, câinele unui vecin cu trei ani în urmă. Sentința este prima de acest gen din țara noastră și este definitivă, adică cel condamnat trebuie s-o execute.

 

Pedeapsa de un an de închisoare este cea mai mare sancțiune ce se poate da, potrivit Legii 205/2044 privind protecția animalelor, pentru comiterea de abuzuri împotriva acestora. Mai exact, legea stabilește că sunt pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă:

 

-uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

-practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

-organizarea de lupte între animale sau cu animale;

-folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

-rănirea sau schingiuirea animalelor;

-intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;

-folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.

 

În plus, dacă o condamnare se dă pentru una dintre infracțiunile amintite, instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la cinci ani.

 

Apoi, dacă proprietarul animalelor este cel care ucide un animal, cu intenție, sau care practică tirul pe ele, în plus față de amenda primită, va rămâne și fără animale. Acestea vor fi cazate în adăposturi care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării.

 

În 2020 au apărut mai multe schimbări la legislația privind protecția animalelor, inclusiv înființarea Poliției animalelor. Astfel, cel puțin teoretic, polițiștii pot emite acum un ordin de plasare în adăpost, timp de 45 de zile, a unui animal dacă vor constata că acesta se află într-o situaţie de pericol, scrie Avocatnet.ro.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store