El este cel mai tare spion străin capturat de procurorii ieșeni. Acum a fost pus în libertate după un scenariu desprins parca din filmele americane. A fost prins în urma unei acțiuni spectaculoase, în timp ce era aproape să finalizeze un jaf de aproximativ un milion euro prin mijloace informatice frauduloase , scrie Bună Ziua Iași.
Banii proveniti de la banci din strainatate urmau sa fie ridicati de la CEC Bank Iasi.Valerii Gaiciuk a fost unul dintre spionii KBG trimisi in Romania pentru a raporta evenimentele din decembrie 1989 .
Pe baza acestei povesti poate fi creat oricand un scenariu de film. Valerii Gaiciuk, un agent al serviciilor secrete rusesti, a fost prins la Iasi in timp ce incerca sa comita un jaf de un milion de dolari. Banii urmau sa fie ridicati de la CEC Bank Iasi, insa reteaua condusa de acest Valerii Gaiciuk a fost capturata de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi cu putin timp inainte de ridicarea banilor.
Potrivit surselor judiciare, "pontul" pentru procurorii ieseni a venit din partea FBI, serviciul de securitate al SUA. Valerii Gaiciuk era urmarit pas cu pas pe oriunde mergea. Actiunile sale au fost urmarite indeaproape de serviciile secrete romanesti si straine. A fost capturat in decembrie 2011 si bagat in spatele gratiilor. La audieri, oamenii legii au constatat un lucru absolut bizar - Valerii Gaiciuk figura cu mai multe nume, printre care: Gaiciuk Valeriu sau Valeri Bologa. Mai mult, acesta este un fost general de armata ucrainean. In perioada in care a lucrat in armata ucraineana acesta s-a aflat in anturajul fostului presedinte Victor Iuscenko sau a Patriarhului Rusiei. N-a ascuns niciodata aceste legaturi la nivel inalt si a postat pe facebook mai multe fotografii prin care sa dovedeasca acest lucru. Primele vizite ale spionului rus in Romania au fost facute inainte de 1989. In timpul Revolutiei acesta se afla la Bucuresti, loc din care ar fi tinut la curent Moscova cu privire la tot ce se intampla. A fost unul dintre cei mai de incredere spioni trimisi in Romania in acea perioada.
Dupa arestarea lui din 2011, de-a lungul anilor a formulat mai multe cereri de a fi lasat in libertate, insa toate au fost respinse. In martie 2014 judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis sa-l condamne pe Valerii Gaiciuk la executarea unei pedepse de sase ani de inchisoare. A stat mai multa vreme in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi dupa care a fost transferat la Penitenciarul Botosani. La inceputul acestui an, spionul KGB a cerut Comisiei de Liberari Conditionate din cadrul Penitenciarului Botosani sa fie lasat in libertate pe motiv ca a implinit fractia ceruta de lege pentru persoanele care au implinit varsta de 60 ani. Angajatii penitenciarului i-au respins cererea pe motiv ca acesta nu avea 60 de ani. Practic, potrivit documentelor pe baza carora a fost condamnat acesta figura cu varsta de 58 ani in baza de date a penitenciarului. Putea beneficia de reducerea pedepsei la jumatate daca ar fi avut 60 de ani. Cei de la Penitenciar s-au speriat cand au vazut ca, de fapt, Valerii Gaiciuk sustine ca are deja 60 ani.
"El a spus ca are documente diplomatice si ca de fapt varsta reala este alta decat cea trecuta in documentele pe care le detinea. A spus ca urmeaza sa-i vina documentele bune din Ucraina. Evident, noi nu am crezut asa ceva pana am vazut ce s-a intamplat la instanta de judecata", a declarat un angajat din cadrul Penitenciarului Botosani.
Potrivit buletinului pe baza caruia a fost condamnat, spionul nascut cu numele Valeriy Bologa s-a nascut pe data de 12 decembrie 1957 la Balti, in Republica Moldova. Si-a terminat studiile universitare la Institutul de Economie Mondiala si Relatii Internationale din Moscova in perioada 1979/1984, o institutie considerata pepiniera pentru serviciile de spionaj. In anul 1998 si-a fi luat doctoratul la Universitatea din Miami.
Suparat ca i-a fost respinsa cererea de liberare conditionata, Valerii Gaiciuk s-a plans instantei de judecata. Pe data de 16 februarie 2015 a depus o cerere de liberare conditionata la Judecatoria Botosani. Pe data de 13 martie a fost judecata aceasta cerere. Pana pe aceasta data a primit din Ucraina, cu ajutorul Ambasadei de la Bucuresti, documentele care atestau faptul ca are varsta de 60 ani. Astfel, instanta de judecata nu a avut alta varianta decat sa-i aprobe cererea.
"Admite cererea. Dispune liberarea conditionata a condamnatului Gaiciuk Valerii, de sub puterea mandatului nr. 143/2014 al Tribunalului Iasi. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului", au precizat judecatorii.
Oficial, Penitenciarul Botosani a refuzat sa comenteze aceasta situatie de-a dreptul hilara. "Persoana la care faceti referire nu se afla în prezent în custodia Penitenciarului Botosani. Precizam ca datele cerute de dumneavoastra sunt continute în dosarul individual al persoanei la care faceti referire, iar potrivit art. 60 din Legea nr. 254 din 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aceste informatii pot fi accesate numai cu acordul persoanei.
Totodata, precizam ca datele cu caracter personal ale persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate sunt confidentiale, potrivit legii (art. 60, alin. 8 Legea 254/2013)", a declarat agentul Anna Maria Rotariu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Botosani.
Dupa ce a fost lasat in libertate, Valerii Gaiciuk a plecat din tara. Si-a postat deja pe facebook imagini in care pozeaza intr-un mare om de afaceri, patronul mai multor televiziuni si agentii de presa internationale. Povestea cu televiziunile pe care le-a creat a fost spusa de Valerii Gaiciuk si in perioada procesului judecat de instantele iesene. In dosarul respectiv au mai fost condamnate doua persoane, locotenentii spionului KGB: Konstantin Ossipov, de 46 ani, cetatean israelian, administratorul firmei iesene SC Romuluc SRL, a fost condamnat la patru ani de inchisoare, iar Vitalie Matei, de 42 ani, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Tranzactiile financiare se desfasurau prin intermediul firmei Romuluc SRL, deschisa in aprilie 2011, la Iasi, pe numele lui Konstantin Ossipov, cetatean israelian, nascut in Rusia.
Dupa infiintarea acesteia, cei trei membri ai retelei au deschis trei conturi, in lei, dolari si euro, la CEC Bank. De asemenea, au cerut si aprobare pentru a efectua transferuri bancare prin internet. Astfel, in prima faza, erau efectuate transferuri neautorizate din conturile firmelor-victima, dupa care, prin internet banking, mutau banii de la CEC Bank in alte conturi, din Letonia, Elvetia si Cipru. Este vorba de doua tranzactii frauduloase efectuate de cei doi: una din conturile firmei de asigurari Fondiaria SAI Spa Di Torino din Italia, iar alta din conturile firmei Society of Corp Compliance Ethics din SUA. De la prima societate a fost efectuat un transfer ilegal pe 29 noiembrie 2011, la mijloc fiind suma de 400.000 de euro.
Lucratorii de la Banca Instituto Intensa Sanpaolo SPA au trimis o sesizare la CEC Bank Iasi, prin care au cerut ca suma sa fie returnata, intrucat la mijloc e vorba de o greseala. Pentru ca aceasta tranzactie nu le-a mers pana la capat, au incercat sa fure bani de la firma Society of Corp Compliance Ethics din SUA, care se ocupa cu organizarea de seminarii privind etica unor angajati ai unor firme americane. Pentru a scoate banii de la aceasta, a prezentat la banca un contract de vanzare-cumparare, prin care firma din SUA si cea de la Iasi, administrata de Ossipov, cumparau 10 la suta din actiunile lui Valerii Gaiciuk, care pretindea ca le are la postul de televiziune SC ITR Europe TV Channel Corp. Au reusit sa fure 933.000 dolari din conturile firmei americane, insa au fost prinsi de procurorii ieseni tocmai cand efectuau tranzactiile la Iasi. In ceea ce-l priveste pe Valerii Gaiciuk si pe Konstantin Ossipov, acestia urmeaza sa fie expulzati in tarile lor de origine atunci cand sentinta va ramane definitiva. Prejudiciul a fost recuperat, pentru ca procurorii de la DIICOT Iasi au organizat flagrantul la scurt timp dupa intrarea banilor in cont. In fata judecatorilor, acuzatii au sustinut ca nu sunt vinovati si ca tot ce s-a intamplat acolo sunt niste chestiuni de natura civila.
"Eu, in calitate de director la postul de televiziune SC ITR Europe TV Channel Corp, am incheiat un contract de vanzare cu o firma care stiam ca este in Italia, Fondiaria SAI Spa Di Torino, pentru vanzarea a 10 la suta din pachetul de actiuni al televiziunii. Tranzactia era intermediata de SC Rumuloc SRL. Cei de la banca mi-au cerut sa aduc specificatii clare cu privire la banii care trebuiau sa ajunga la Rumuloc din aceasta intermediere. In acest context, a fost facuta o anexa la contractul initial in care era trecut si Rumuloc drept cumparator al actiunilor. Daca nu-mi cereau cei de la banca, nu se facea acea anexa", a explicat Valerii Gaiciuk in fata judecatorilor.
Din anul 2007, Valerii Gaiciuk a devenit un personaj interesant in domeniul mass-media. A infiintat mai multe publicatii si televiziuni in limba rusa, in diferite zone ale planetei. Televiziunea Inter Rusin, cu sediul in Panama, a inceput sa emita in limba rusa pentru tarile din America Latina si pentru America de Sud. In martie 2009, toata presa internationala a relatat acest eveniment total neasteptat. In emisiunile postului mentionat era elogociat mai tot timpul Vladimir Putin.