Ieri, primarul Gheorghe Nichita nu i-a putut indupleca pe judecătorii de la Curtea de Apel București să-l lase liber. Înainte de a intra în sala de judecată, Nichita a fost huiduit de contestatari, potrivit reporterilor de la Bună Ziua Iași. Arestul la domiciliu i-a fost prelungit cu încă 30 de zile.
Vineri, 5 mai 2015 la Curtea de Apel Bucuresti s-a judecat viitorul politic al edilului Gheorghe Nichita. Cu cateva capete de acuzare extrem de grave legate de coada de procurorii DNA, edilul Gheorghe Nichita s-a vazut pus in fata asteptarii unei sentinte care fie ii urma sa ii deschida din nou usa primariei, fie urma sa ii prelungeasca arestul la domiciliu.
Practic, in urma cu o saptamana, la Tribunalul Bucuresti, judecatorii respinsesera cererea procurorilor DNA de prelungire a arestului. In aceste conditii, contestatia procurorilor a fost judecata la Curtea de Apel, raspunsul final fiindu-i nefavorabil primarului, care se va vedea obligat sa stea inca o luna in sufragerie sau in gradina vilei din Copou. Daca la inceputul primelor 30 de zile de arest edilul si-a exercitat mandatul din sufragerie, ulterior acesta a fost suspendat din functie, atributiile fiindu-i preluate de viceprimarul Mihai Chirica.
Judecarea contestatiei celor de la DNA a inceput ieri dimineata, in jurul orei 09:00. Astfel, primarul a intrat in sediul instantei in jurul orei 09:00, la cinci minute fiind urmat de unul din avocatii sai - Marius Striblea. Primul care a iesit din institutie, la ora 10:00, ar fi fost avocatul edilului, acesta din urma parasind Curtea de Apel pe o usa din dos. Gabriel Raduna si Vasile Dorohoianu, doi dintre cei mai acerbi contestatari ai primarului, au mers chiar la Bucuresti pentru a-l huidui pe edil. "Cand ne-a vazut, i-a cazut fata. Nu se astepta sa aiba «sustinatori» si acolo. Sper ca judecatorii sa aiba curaj si sa il traga la raspundere", a declarat Vasile Dorohoianu.
Contactat telefonic, cu o voce care trada apasarea verdictului instantei, edilul s-a ferit sa faca declaratii detaliate. "Am plecat imediat dupa discutiile de acolo, asa cum o cer procedurile. Dupa cum stiti, eu nu pot oferi declaratii, asa ca declaratii sau detalii va poate oferi doar avocatul meu", a precizat ieri, telefonic, primarul Gheorghe Nichita.
Spre dupa-amiaza, instanta a admis contestatia procurorilor DNA si a hotarat ca Gheorghe Nichita sa ramana in arest la domiciliu inca o luna. In aceste conditii, in Palatul Roznovanu sef ramane Mihai Chirica. Acesta vorbeste de intrarea lucrurilor in normalitate, de calm, insa este clar ca in PSD situatia sta sa explodeze.
"Administrativ lucrurile vor decurge din rezonanta celor petrecute pana acum. Eu imi voi continua interimatul cu atributiile pe care le am, la fel si ceilalti din executivul primariei. Legat de al doilea post de viceprimar e prematur sa vorbim. Politic, ca sa spun asa, nu sunt tulburi apele asa cum indicati in intrebare. Ba din contra, cred ca normalitatea incepe sa isi spuna cuvantul peste tot. Nu stiam de aceasta ultima decizie, de la voi am auzit-o prima data. Este clar, e o decizie care nu poate sa bucure pe nimeni", a opinat primarul interimar Mihai Chirica.
Potrivit procurorilor, "in perioada ianuarie - aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de functia detinuta, respectiv primar al Municipiului Iasi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpatii Hliboceanu Liviu Mihai si Avîrvarei Stefan, functionari publici în cadrul Politiei Locale Iasi, dar si pe alte persoane din cadrul institutiei pe care o conducea, sa efectueze, personal sau prin intermediari, verificari în baze de date care contin informatii ce nu sunt destinate publicitatii, iar ulterior sa foloseasca informatiile astfel obtinute si sa permita accesul unor persoane neautorizate la aceste informatii, pentru a obtine personal foloase nepatrimoniale necuvenite".
Astfel, primarul este acuzat de instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; instigare la abuz in serviciu; instigare la infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic si instigare la infractiunea de operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. In acelasi dosar, Mihai Liviu Hliboceanu, directorul general al Politiei Locale, este acuzat de comiterea a doua infractiuni: folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si abuz in serviciu. Stefan Avirvarei, sef serviciu in cadrul Politiei Locale, are cinci infractiuni puse in sarcina sa: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; complicitate la abuz în serviciu; infractiunii de abuz în serviciu; acces ilegal la un sistem informatic; operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.