Paradă de tractoare pe străzi, orașul blocat de oamenii satelor, protest cu acuzații la polițiști și reproșuri la prefect – GALERIE FOTO & VIDEO

A fost probabil unul dintre cele mai spectaculoase acțiuni de protest organizate la Botoșani în ultimii ani de zile. Într-un imperiu al nemulțumirilor crâncene venite din partea celor care practică agricultura la Botoșani, fermierii și-au scos la vedere cele mai frumoase utilaje cu ajutorul cărora muncesc pământul.

 

Paradă pe străzile orașului

 

S-au adunat la marginea orașului, din zona de nord a județului, iar jandarmii au numărat aproape 35 de utilaje pregătite să asalteze municipiul reședință de județ. Au fost mai mulți doritori să-și etaleze „bijuteriile agricole”, în jur de 100, spun organizatorii, însă s-a permis accesul în oraș dar pentru cele prezente.

 

De pe trotuare, imaginea oferită a fost una de paradă. Tractoare cu roți înalte cât statura medie a unui om „împodobite” cu Drapelul Național și tot felul de pancarte cu lozinci anti-guvernamentale și mesaje de susținere a agriculturii au mărșăluit prin oraș, urcând pe Împărat Traian și coborând Calea Națională spre centrul orașului.

 

Blocajele au fost numeroase, pentru șoferi protestul a fost motiv de nervi, pentru trecătorii de pe trotuare, de spectacol și un bun prilej de imortalizare a momentului cu ajutorul telefoanelor mobile. Unii rezonau cu fermierii prin claxoane intense și continue, alții îi priveau în tăcere.

 

Este greu în 2021 să facă agricultură, când promisiunile din campaniile electorale nu sunt puse în practică, a fost mesajul protestatarilor zilei de astăzi.

 

 

„E greu, noi am consumat motorină, cheltuielile cu îngrășăminte, semințe, și acum noi suntem aproape în gaură. Să vedem ce-o să spună ăștia de la conducere, se face protest toată țara, ar trebui să se facă la fel ca în Franța, să vină cu cisterne, minuni, cu animale cu tot, să vină așa să rezolve ceva. Așa numai pe spuse, să mergem pașnici, nu se rezolvă nimic”,

Matei Ioan Mihai, fermier

 

Statul nu mai are bani, după un an de zile de criză sanitară, iar gaura financiară se resimte inclusiv în domeniul agriculturii unde subvențiile intră greu în conturile fermierilor sau sunt eliminate cu totul.

 

 

„Suntem în luna aprilie, și noi n-am primit niciun ban, trebuie să ne apucăm de treabă dar n-avem bani de motorină. Au promis că o să ni se dea prin Agro Invest, nu știu care-i problema, nu vor să ne ajute deloc. Mai nou, am auzit că ne-au luat și sprijinul pentru tomate, și sprijinul pentru soia cuplată și lucernă. Nu știm unde vor să ne ducă ăștia, vor să ne desființeze, să vină firmele din altă țară, nu știm care e problema. Vrem dă discutăm cu dl prefect și să avem o intervenție la dl premier, că la dl ministru nu mai avem ce face deja, bugetul s-a votat. Dlui când am fost la București a plecat la plantat copaci, l-a apucat ecologizarea”,

Virgil Buche, fermier

 

 

S-a cerut insistent demisia ministrului Agriculturii pe care oamenii de la sate îl consideră incapabil să conducă acest important sector de activitate.

 

„După ce că noi nu am fost în stare să negociem la Bruxelles sume mai mari pentru fermierii noștri, le tăiem și pe alea care le avem. Europa ne dă voie să dăm ANT-uri cât am solicitat dar Guvernul României este împotriva ajutorului în agricultură. Este cel mai incapabil ministru al agriculturii și pentru asta ar trebui demis din prima, a trecut moțiunea de cenzură dar trebuia să-și dea demisia de onoare. Nu are ce căuta în fruntea Ministerului Agriculturii pentru că ăsta distruge România, nu o clădește și nu o ridică unde trebuie ridicată. Avem nevoie de fermieri puternici și compatibili pentru sustenabilitate”,

Constantin Nechifor, președintele unei cooperative agricole

 

Interesul lor este ca marile corporații să omoare agricultura românească, au concluzionat nervoși fermierii botoșăneni.

 

O delegație formată din șapte oameni a ajuns la prefect iar printre primele lucruri transmise au fost plângeri la adresa polițiștilor botoșăneni care ar fi dat exces de zel prin tor felul de șicane.

 

Ulterior, prefectul le-a răspuns că puterile lui sunt limitate.

 

„Problema, în momentul în care am trimis adresa la București, decizia deja depășește aria de competență teritorială. Siguranța alimentară pe ceea ce înseamnă din punctul meu de vedere România, nu se referă la un județ sau la o zonă, se referă la un drept național, pe teritoriul României. Politicile agricole sunt naționale, nu sunt județene, nu sunt regionale. Eu nu pot să mă pronunț de la nivelul acesta pe ceea ce revendicați dv. ”,

Dan Nechifor, prefectul județului

 

 

Prefectul le-a mai sugerat să se organizeze în asociații agricole mai mari și să contracteze servicii de consultanță juridică.

Și totodată le-a promis că va transmite la București lista cu revendicările din protest.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store