Oamenii de afaceri faţă în faţă cu primarul:Parc tehnologic, cluster, angajaţi migratori - Trebuie să facem bani

Astăzi, în cadrul ședinței organizate în sala Consiliului Local au fost dezbătute mai multe probleme ce țin de dezvoltarea nu numai a municipiului, ci şi a județului Botoșani. Subiectele ”fierbinți” dezbătute mai pe larg au fost acelea care țin de rata șomajului și de numărul mare de botoșăneni necalificați. De asemenea, patronii județului și-au prezentat nemulțumirile în fața edilului.

 


De la învăţământ tehnic la creşterea mobilităţii urbane

Ședința programată inițial la ora 14:00 a fost amânată cu o jumătate de oră. Patronii mai multor firme importante din Botoșani au început să apară în sala de ședință.
În cadrul ședinței s-au atins mai multe probleme ce țin de infrastructura și izolarea orașului, șomajul ridicat care se înregistrează în județ și problema forței de muncă. Până în anul 2020, reprezentații firmei Avensa au propus următoarele proiecte: înființarea unui Parc Tehnologic, înființarea unui cluster industrial, dezvoltarea învățământului tehnic și profesional de calitate, promovarea formării profesionale continue, creșterea mobilității urbane, fluidizarea traficului și transportul ecologic durabil în municipiul Botoșani.

O "stupiditate" parcată

Primul care a luat cuvântul a fost Florian Moruzi, reprezentat al firmei Casa Pâinii, care s-a declarat nemulțumit de parcomantele din oraș.
Sunt puncte care generează venitul, din punctul meu de vedere toți cei de aici, de la masă, trebuie să facem bani și Primăria trebuie să facă bani. Ar trebuie toate spațiile de parcare din fața agenților economice din Botoșani concesionate obligatoriu. E o stupiditate. Ca o sugestie, desființați partea cu parcomatele astea”, a declarat Florian Moruzi
Acesta i-a mai sugerat edilului să ofere o deductibilitate din impozitele locale pentru fațadele blocurilor și să pună urbanismul la treabă.

Centrul Vechi şi Pietonalul Unirii

În cadrul ședinței, problema locurilor de muncă a fost îndelung dezbătută de directorul AJOFM Botoşani. Acesta a declarat că foarte mulți șomeri care se înscriu la cursurile de calificare renunță într-un final.
Patronii firmelor s-au declarat dezamăgiți de unii angajați care au preferat să plece la muncă în străinătate după ce au obținut experiență într-un domeniu. Primarul Ovidiu Portariuc a declarat că în Botoșani locuri de muncă ar exista, dar nu există forță de muncă. 
Totodată, reprezentatul firmei Elsaco i-a sugerat primarului să acorde o atenție mai deosebită Centrului Vechi pentru a atrage turiști. S-a adus în discuție și problema fântânelor de pe Pietonalul Unirii care reprezintă un pericol pentru cetățeni.
CITEȘTE:
 ACUM: Primarul face strategia economică a oraşului cu familia Bidaşcă în capul mesei – FOTOGALERIE