Lansare oficială a restaurării Mănăstirii Coşula: Peste coşuleni a dat o mare bucurie FOTOGALERIE

Deşi lucrările la Mănăstirea Coşula au început încă de luna trecută, conferinţa oficială de lansare a investiţiei a avut loc astăzi la Botoşani în prezenţa celor implicaţi în reabilitarea lăcaşului de cult. Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Complexul Monahal Coşula” este finanţat de Uniunea Europeană şi are o valoare totală de 19 milioane de lei.

 


Se reface totul, de la Trapeză şi Turnul Clopotniţă la drum şi parcare

Investiţia presupune, printre altele, restaurarea Bisericii Sfântul Nicolae, Arhondaricului, Trapezei, Turnului Clopotniţă, precum şi amenajarea drumului de acces, a pietonalului şi a parcării în vederea facilitării accesului la mănăstirea monument naţional. Proiectul a fost întocmit de Consiliul Judeţean Botoşani în precedenta legislatură şi a intrat la finanţare în cea actuală.
„Este un proiect foarte important pentru Consiliul Judeţean, ţin să aduc mulţumiri speciale colectivului de la CJ şi cu o mulţumire în plus pentru părintele stareţ. Eu îmi aduc aminte, cu ani în urmă, nu lucram la Consiliul Judeţean, dacă cineva s-a implicat foarte mult sau într-o măsură în care am apreciat-o şi o apreciez foarte mult, a fost părintele stareţ”, a afirmat Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele CJ Botoşani.

Obiectiv foarte important pentru turismul judeţului

Acesta a arătat că instituţia şi constructorul sunt presaţi de timp întrucât lucrarea trebuie finalizată până în toamna anului viitor.
„Pentru judeţul Botoşani este un obiectiv cu gred de importanţă zero. Ne dorim ca lucrurile să meargă foarte bine acolo”, a mai spus Gheorghe Sorescu, menţionând că Mănăstirea Coşula a fost construită tocmai în 1535.
Omologul său, Cristian Achiţei, şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că, „încet-încet, strategia de turism a judeţului Botoşani se pune în practică”, menţionând că se doreşte conectarea Mănăstirii Coşula cu Mănăstirea Vorona şi că sunt în derulare investiţii la drumurile din zonă.
La lansarea oficială a fost prezent şi primarul comunei Coşula, Primăria din localitate aflându-se la doar câteva zeci de metri distanţă de mănăstire.
„Peste coşuleni a dat o mare bucurie sau, mai bine spus, sunt norocoşi datorită acestei mănăstiri din 1535 (...). Speră să iasă o bijuterie”, a declarat Mircia Acatrinei.

 "Nouă, Mănăstirea, ne revine să ne rugăm"

Părintele stareţ şi-a exprimat speranţa că lucrările vor fi executate în cele 18 luni prevăzute în proiect.
„Nădăjduim că Mănăstirea Coşula, după reabilitarea acestui obiectiv, va deveni un important obiectiv turistic pentru judeţul Botoşani în care vom reuşi să atragem numeroşi turişti şi pelerini care să viziteze şi să ajungem şi noi mai departe cu judeţul Botoşani în cuprinsul ţării noastre. Nouă, Mănăstirea, ne revine să ne rugăm ca lucrările să decurgă bine până la sfârşitul restaurării şi consolidării Mănăstirii Coşula”, a concluzionat părintele stareţ Constantin Calinic Chervase.
Acesta a mulţumit conducerii CJ Botoşani şi primarului de Coşula pentru sprijinul acordat în vederea restaurării Mănăstirii Coşula.
VEZI ŞI:
 Țurcanu, inspecție de duminică la şantierul de la Mănăstirea Coșula
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Start la lucrările Mănăstirii Coșula cu șefi de la județ și stareț în lacrimi: GALERIE FOTO