Noian de evenimente, generate de Alfabetul Braille – GALERIE FOTO

În perioada 1 iunie – 30 octombrie 2017, Asociația Nevăzătorilor Botoșani a derulat Proiectul „Scrierea Braille, punte spre cunoaștere și spre lumea artistică”, finanțat de Primăria Botoșani și co-finanțat de Asociația Nevăzătorilor Botoșani.

 

Preocupați de lucrurile care rămân, am achiziționat un Picht TatraPoint ce este, efectiv, o mașină de scris în Braille. Am achiziționat și hârtia Braille necesară pentru numeroase evenimente, dar și pentru activitatea de zi cu zi.

 

Inedite au fost și concursurile pentru nevăzători ce au prins viață în acest răstimp. Șapte nevăzători “s-au duelat” în concursul de poezie “Pe urmele lui Homer”, din juriu făcând parte Maria Baciu, Gheorghe Median și Dumitru Necșanu. Concursuri de poezie au mai fost în lumea nevăzătorilor, dar unul de proză - despre orașul în care trăiesc - reprezintă o premieră. Gina Poenaru, Cristina Guraliuc și Sergiu Bălășcău au jurizat textele primite pentru Concursul “Botoșani, orașul în care trăiesc”, fiind impresionați de realismul și ineditul celor scrise. Cea de-a treia competiție a proiectului considerat eligibil de municipalitatea botoșăneană a fost intitulată “Performanță Braille”, competitorii demonstrând cât sunt de rapizi la scris și citit Braille. Evident, în centrul atenției a fost Picht-ul achiziționat în debutul proiectului.

 

Tot prin proiect, au fost achiziționate 15 antologii naționale “Constelația Homer”, care au ajuns la membrii din juriu concursurilor și la invitații de marcă de la alte evenimente.

 

O manifestare de anvergură a constituit-o lansarea Antologiei “Constelația Homer”, în atelierul de pictură creat de George Șpaiuc. Evenimentul s-a bucurat de prezența antologatorului, scriitorul Radu Sergiu Ruba, a scriitorilor botoșăneni, a autorilor nevăzători antologați, a prietenilor și colegilor lor de asociație. Lansarea a făcut obiectul unei întregi emisiuni pe un post local de televiziune.

 

Revenind la lucrurile care rămân, în spațiul aceluiași proiect au fost comandate indicatoare tactile Braille ce au fost montate la intrarea instituțiilor unde ajung frecvent nevăzători: Asociația Nevăzătorilor Botoșani, DGASPC Botoșani, Comisia pentru handicap Botoșani, Prefectura Botoșani, Consiliul județean Botoșani și Primăria Botoșani.

 

Finanțarea a fost utilizată și pentru tipărirea a 150 de broșuri cu un conținut editorial neobișnuit, dintre care o parte au fost distribuite în Centrul Vechi. Tipăriturile conțin informații despre cum să ghidezi un nevăzător, dar și poeziile și textele în proză din concursurile pentru nevăzători organizate în vară.

 

Pentru diversitate, numeroși nevăzători au făcut o excursie la lacul de la Ipotești, de Ziua Bastonului Alb, fiind vorba de o sărbătoare internațională a nevăzătorilor din întreaga lume.   

 

Mixtura evenimentelor a făcut ca numărul beneficiarilor să aibă consistență, diversitatea manifestărilor organizate atrăgând noi și noi participanți.

 

Carmen MORARU, coordonator proiect
Alexandru SURUGIU, reprezentant legal ANR Botoșani.