„Nababul” de la şomeri : Cum a ajuns Şologon să câştige 90 – 100 de milioane de lei vechi pe lună

 

În ciuda faptului că nu şi-a trecut în declaraţia de avere veniturile pe care le-a avut anul trecut şi a refuzului insistent de a face publice sumele câştigate ca lector, Botoşăneanul.ro a reuşit să afle câţi bani a făcut directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă în 2010 şi 2011. Ei bine, aceştia nu sunt tocmai puţini şi ar stârni probabil invidia la o mulţime de botoşăneni care trebuie să muncească luni bune pentru a încasa într-o lună cât şeful de la şomaj.

Director de aproape o sută de milioane în ianuarie
Astfel, numai în luna iulie a anului precedent Sorin Şologon a primit exclusiv în calitatea sa de director executiv suma brută de 7.721 de lei. În noiembrie a luat 6.846 de lei, iar în decembrie nici mai mult, nici mai puţin de 8.364 de lei. Recordul a fost stabilit însă abia în luna ianuarie din acest an, când directorul AJOFM a fost plătit cu, ţineţi-vă bine, 9.584 de lei. Motivul oficial? Şologon a primit stimulente pentru activitatea sa în fruntea agenţiei, ceea ce ar fi trebuit să însemne, cel puţin teoretic, că a avut realizări deosebite în funcţia de director. Datele statistice nu arată însă tocmai aşa ceva, cel puţin prin prisma numărului de şomeri. El a devenit director plin al AJOFM  la începutul lunii noiembrie a anului 2009, când a susţinut un concurs la care a fost unic participant. Acesta a avut loc la scurt timp după ce PSD a ieşit de la guvernare şi Teodor Dimitriu, directorul coordonator susţinut de social-democraţi, a renunţat la funcţie.
Stimulente pentru "numai" 9.939 de şomeri
PDL-istul Sorin Şologon a dat concurs pe 5 noiembrie 2009, lună în care la Botoşani erau înregistraţi 10.625 de şomeri. Numărul acestora a cunoscut în continuare o creştere accentuată, ajungând până la 12.552 în februarie 2010, adică cei mai mulţi oameni fără loc de muncă din judeţ înregistraţi în ultimele două legislaturi. În luna ianuarie a acestui an, când Şologon a primit salariu şi stimulente în sumă brută de aproape o sută de milioane de lei vechi, numărul şomerilor a fost de 9.939. Cu alte cuvinte, după 14 luni de directorat acesta a reuşit să scadă numărul şomerilor cu numai 686 de persoane, adică un procent de aproximativ 6%, lucru care nu l-a oprit însă să încaseze stimulente consistente. Acest lucru este şi o consecinţă a modului de acordare a acestora. Până inclusiv în luna ianuarie a acestui an teoretic existau unele criterii în funcţie de care acestea se acordau. Practic însă, ca director, erai la mâna şefului de la Bucureşti. Şi aceasta deoarece preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) era cel care transmitea luna fondul de stimulente repartizat fiecărei agenţii din ţară, specificându-se totodată mai departe cât din acesta revine fiecărui director în parte. Mai departe, pentru ceilalţi angajaţi cuantumul acestor bonusuri financiare se stabilea la nivelul fiecărei AJOFM. Pe această schemă în numai două luni de zile (decembrie 2010 şi ianuarie 2011) Şologon a reuşit să încaseze însumat 17.948 de lei. Ulterior, după izbucnirea scandalului naţional privitor la stimulentele primite de anumite categorii de bugetari, modul de acordare a acestora a fost modificat. Bonusurile financiare au fost introduse direct în salariu, iar acest lucru s-a resimţit şi la şeful AJOFM, care în februarie şi martie a fost plătit cu câte 5.405 lei în brut.
4.800 de lei pentru un singur curs
Veniturile din salariul de la AJOFM nu au fost însă singurele înregistrate de Şologon în acest an. În lunile ianuarie şi februarie acesta s-a regăsit pe statele de plată ale SC Fed Consult SRL Piatra Neamţ. Stranie coincidenţă, firma nu este alta decât cea cu care acelaşi Şologon, în calitatea sa de director al AJOFM, semnase un parteneriat pentru accesarea unor fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Proiectul a început efectiv să se deruleze în luna octombrie a anului precedent, iar în ianuarie Şologon a încasat deja bani de la firma în cauză, care era şi beneficiarul programului. Dintre toţi botoşănenii care ar fi putut preda cursuri de inspector resurse umane în cadrul programului „Ocupare prin măsuri active în judeţul Botoşani”, în valoare de 1,86 milioane de lei, societatea comercială din Neamţ l-a ales exact pe directorul AJOFM, cel cu care parafase parteneriatul. Acesta a fost plătit cu 1.125 de lei în ianuarie şi cu 3.675 de lei în februarie, ceea ce înseamnă o sumă totală de 4.800 de lei. Adunând aceşti bani la cei încasaţi în primele două luni din salariu rezultă că Şologon a avut în ianuarie venituri de 10.709 lei, adică peste o sută de milioane de lei vechi, iar în februarie de 9.080 de lei.
Probleme cu memoria
 „Eu am predat un singur curs, eu cu firma asta nu am absolut nimic. Firma asta a venit şi a semnat cu noi un contract în toamnă. Şi nu numai cu ei, mai sunt încă vreo 10 firme”, a declarat Sorin Şologon, care nu şi-a mai amintit actul în baza căruia a predat cursul şi a fost răsplătit cu aproape 50 de milioane de lei vechi şi nici câte ore a avut cursul. În schimb, el şi-a amintit că a predat doar după-amiază, de la 17:00 la 20:00, lucru care însă vine în contradicţie cu norma de lucru de opt ore pe care a avut-o la SC Fed Consult SRL. Cum a ajuns să predea cursuri în cadrul acestui program? „Fiecare a trimis CV-ul la ei, deci se trimite un CV la ei, înţelegi? Ei aleg acolo”, a explicat Sorin Şologon. De unde a ştiut să-şi trimită CV-ul? „Dar este pe site-ul lor, au site, uită-te pe site”, a replicat şeful AJOFM. Şirul coincidenţelor continuă cu fosta soţie a directorului AJOFM, Simona Mihaela, cea cu care şeful agenţiei locuieşte de fapt în continuare împreună şi care îi poartă şi numele şi care a ajuns să fie plătită în chiar luna demarării programului menţionat tot de aceeaşi SC Fed Consult SRL.
"Nu ştiu de ce am luat 80 de milioane, sincer"
Ca şi în cazul banilor primiţi de la firma din Piatra Neamţ şi în privinţa stimulentelor şi salariilor directorul AJOFM a încercat la început să spună că nu ar fi luat aceşti bani. Răspunsul său a fost halucinant: „Nu ştiu… nu ştiu dacă a fost aşa. 80 de milioane…? Nu ştiu de ce am luat 80 de milioane, sincer. Nu pentru că acolo este vorba de salariul meu, deci salariul meu de director, care era la data respectivă era 35 sau 40 de milioane, nu ştiu cât era acolo”. Întrucât reporterul Botoşăneanul.ro a continuat să susţină că a luat peste 8.000 de lei şi mai mult de 9.000 de lei în decembrie 2010, respectiv ianuarie 2011, şeful AJOFM a cerut câteva minute de pauză să meargă la serviciul de personal. Când s-a întors a acceptat că în decembrie a primit banii respectivi, explicând că o bună parte din sumă reprezintă stimulente.
Cât a câştigat în trei luni directorul AJOFM 

 LUNA  AJOFM SC Fed Consult SRL
 TOTAL
 Decembrie 2010
 8.364   0
 8.364
 Ianuarie 2011
 9.584  1.125  10.709
 Februarie 2011
 5.405  3.675  9.080

*Sumele sunt brute şi exprimate în RON

Dacă atunci când a fost întrebat de o mulţime de lucruri şeful AJOFM, nu îşi mai aminteşte, în schimb după apariţia la "Ancheta Săptămânii" din perioada 30 mai - 5 iunie a materialului privitor la modul în care el şi fosta sa soţie au ajuns să câştige circa 500 de milioane de lei vechi printr-o firmă şi o asociaţie c care AJOFM este partener în derularea a două programe europene, Sorin Şologon ne-a trimis un drept la replică:
Referitor la activitatea pentru care eu am fos tremunerat, in cadrul proiectului, mentionez faptul ca AJOFM Botosani nu administreaza buget, remuneratia am primit-o caurmare a desfasurarii unor activitati (formare profesionala), care, conform art. 96, alin 1 din Legea  161/2003, “functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionary ipublici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic………..”, neexistand nici un conflict de interese.
In baza acestei legi, atunci v aintreb d-le reporter unde este incompatibilitatea?
Referitor la datele inscrise in declaratia de avere pentru anul 2010, au fost incorecte avand in vedere faptul ca sunt divortat si nu trebuia sa fie completata acea rubrica declaratia definitiva avand termen maxim de depunere data de15 iunie 2011. Dar pentru corectitudinea declaratiei de avere din punct de vedere al continutului si al formei, exista un organism in Romania – A.N.I. in fata caruia pot da explicatii daca va fi cazul.
Cu alte cuvinte, şeful AJOFM recunoaşte că nu şi-a completat corect declaraţia de avere. El introduce şi un termen nou "declaraţia definitivă" de avere, dar nu răspunde de ce nu şi-a trecut veniturile pe care le-a avut anul trecut.
Sergiu BĂLĂŞCĂU