Mijlocașul din Argentina, plecat de la FC Botoșani: La Botoșani, dacă aveam 2-3 zile libere, nu aveam unde să ne ducem

La vară va împlini patru ani de când a venit în țara noastră, în tot acest interval fiind plecat câteva luni, în primăvara 2022, în Bolivia, acolo unde a activat pentru The Strongest în Copa Libertadores.

 

Argentinianul a mărturisit într-un interviu acordat Libertatea că siguranța pe care o are atunci când iese cu soția pe stradă este marele plus pe care-l resimte, comparativ cu Buenos Aires, acolo unde nu se mai poate bucura de acest privilegiu. Sud-americanul a evidențiat ceea ce apreciază aici, deși a trăit și momente negre, în care a fost neplătit, și a pierdut banii, atunci când Academica Clinceni a intrat în colaps financiar și s-a desființat.

 

– Bau, ce reprezintă România pentru tine?
 

Bautista Cascini: Deja se strâng patru ani, în luna iunie. OK, am fost plecat câteva luni în Bolivia, dar cunosc România bine de tot. Țara aceasta m-a tratat bine, sunt fericit aici.


– A fost de ajutor?
 

– Da, da. Când am ajuns prima dată la Botoșani, mi-am dat un restart, fiindcă nu mai jucasem de un an și jumătate. Cred că mi-am făcut un nume în România, iar țara aceasta, oamenii, m-au ajutat enorm.


– Ce știai despre români?


– Hagi! Că a jucat contra Argentinei în 1994 și ne-a învins. Despre țară, am aflat mai multe din poze și din videouri despre București.

 

„La moldoveni mi-a plăcut mâncarea”

 

– Aveai o părere bună sau rea despre români până să ajungi aici?


– Am auzit și de bine, și de rău până să vin în România. Dar n-am venit cu idei preconcepute aici. Nu am știut prea multe, însă la cum m-au tratat românii…. Foarte, foarte bine.


– Ai ajuns la Botoșani, un oraș mic.


– Da. Venisem din Cipru, o țară cu mult soare, să ajung într-un oraș precum Botoșani… M-a lovit un pic. A fost greu, oraș mic, altă limbă. Am avut noroc că am fost cu patru argentinieni în nordul Moldovei, ne-am susținut unul pe celălalt, a fost mai ușor pentru fiecare dintre noi.


– Ce ți-a plăcut la moldoveni?


– (râde) Mâncarea. Foarte bună. De la mămăligă, cașcaval pane și până la papanași și alte dulciuri.

 

„Moldovenii mai închiși, arădenii mai calmi”

 

– Dar ca oameni?


– Mai închiși, mai serioși. Eu compar cu ceea ce am întâlnit ulterior la voi în țară. Bucureștiul e mai cosmopolit, ai de toate acolo și găsești orice tip. Botoșaniul este mai rece, astfel și oamenii mai distanți. Arădenii? Calmi, poți să vorbești cu oricine. Mie, ca argentinian, îmi place să vorbesc mult, să interacționez, este foarte bine la Arad, ca apropiere de oameni.


– Familia cum se simte?


– Soția este alături de mine, îi place.


– E simplu să vezi și câteva orașe superbe din apropierea României, la Arad fiind, corect?


– Da, da, am fost de 2-3 ori la Budapesta, apoi la Viena, localizarea Aradului e perfectă. La Botoșani, dacă aveam 2-3 zile libere, nu aveam unde să ne ducem. De acolo erau stresante și drumurile. Aici, și soției îi place, Aradul e frumos, Budapesta sau Belgradul sunt foarte aproape.

 

Interviu integral în Libertatea...