Medicii de familie au intrat în concediu „forţat”

 

Începînd de astăzi, 1 aprilie 2010, medicii de familie nu vor mai elibera reţete, concedii medicale sau trimiteri la spitale. Ei sunt nemulţumiţi de ordonanţa dată de Guvern prin care a fost modificat contractul cadru privind utilizarea fondurilor aprobate pentru serviciile medicale prestate. Mai exact, faţă de vechiul contract care a expirat astăzi, cel nou prevede anumite reglementări care sunt exclusiv în defavoarea medicilor de familie, prin diminuarea veniturilor de la cabinete într-un procent de circa 40%. Pentru a dezbate noul contract cadru, dar şi pentru luarea unor decizii privitoare la modul în care ăşi vor desfăşura activitatea în continuare, aproximativ 35 de medici de familie s-au adunat în cursul zilei de joi la sediul Colegiului Medicilor.La fel s-a întîmplat şi anul trecut şi datorită faptului că noi am luat atitudine de la 2,3 lei cît era prevăzută valoarea punctului, a ajuns la 4,1. De azi nimeni nu a mai dat reţete şi nu vom mai elibera pînă cînd nu vom avea un act normativ în baza căruia să putem funcţiona în legalitate.De asemenea nu putem fi sancţionaţi pentru inactivitate pentru că nu avem acte adiţionale semnate, iar la ora 00:00 din 1 aprilie 2010 au expirat actele adiţionale la contractul pe 2009, nu ne poate sancţiona pentru inactivitate, pentru neeliberarea actelor, absolut pentru nimic. Ne pare rău pentru pacienţi, dar cred căe cazul să înţeleagă şi ei că noi nu putem să ne desfăşurăm o activitate corespunzătoare pentru ei atîta timp cît nu avem fondurile necesare”, a declarat Paul Şerban, preşedinte Sindicatul Medicilor Specialişti.
În noul contract, normele care au fost elaborate şi trimise spre publicare la Monitorul Oficial nu ar fi fost discutate sub nici o formă de consultare cu reprezentanţii Colegiului Naţional a Medicilor.”Deşi ni s-a fluturat timp de trei luni de zile valoarea punctului de capitaţie de 4,5 lei, am aflat că s-au făcut modificări în ceea ce priveşte structura pe vîrste a pacienţilor şi au fost diminuate aproape la jumătate valorile de puncte pe fiecare grupă de vîrstă în parte, mai mult din patru grupe, s-au făcut trei” a mai declarat Paul Şerban.
La întîlnirea de joi a medicilor de familie a fost prezent şi independentul Liviu Cîmpanu, medic de profesie, care însă a refuzat categorc orice discuţie cu mass-media locală, ba mai mult a ţinut ca discuţiile să continue în lipsa jurnaliştilor. Astfel, după aproximativ un sfert de oră, reporterii locali au trebuit să părăsească sala. „Domnul Cîmpanu este şi el medic de familie şi prin înfiinţarea celeilalte organizaţii profesionale a Patronatului Medicilor de Familie el a fost desemnat ca preşedinte a acestei organizaţii la Botoşani, nu l-am chemat noi în mod special”, a mai spus Paul Şerban.