AMENDĂ de 3.300 de lei pentru șoferii care conduc astfel pe timp de ploaie

Deși mulți nu cunosc legea, alții aleg să o ignore, expunându-se sancțiunilor.

 

Atenție la...pietoni

 

Conducerea pe drumuri acoperite de apă, bălți sau noroi poate deveni o capcană pentru șoferii neatenți, mai ales dacă aceștia nu adaptează viteza la condițiile de drum. În astfel de cazuri, există riscul ca vehiculele să stropească pietonii, lucru care poate duce la aplicarea de sancțiuni.

 

Poliția nu tolerează astfel de comportamente, iar cei care nu respectă legea se pot trezi cu amenzi usturătoare. Deși mulți șoferi nu știu că aceste reguli există, alții aleg să le ignore, considerând că nu vor fi prinși.

 

Amenzile pentru astfel de comportamente pot ajunge la suma de 3.300 de lei, iar victimele stropite de mașini, fie în urma ploii, fie din cauza topirii zăpezii, sunt adesea lăsate fără nicio compensație.

 

Această acțiune este considerată de legislația românească drept o deteriorare a bunurilor personale, iar șoferii sunt obligați să fie atenți la pietoni și la mediul înconjurător, mai ales în condiții de carosabil ud, potrivit capital.ro.

 

Amenzi sau chiar suspendarea permisului de conducere

 

Legea prevede sancțiuni în funcție de gravitatea faptei, acestea fiind împărțite în clase de puncte-amendă:

Clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;

Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;

Clasa a III-a: între 6 și 8 puncte-amendă;

Clasa a IV-a: între 9 și 20 puncte-amendă;

Clasa a V-a: între 21 și 100 puncte-amendă.

 

Conform legislației române, în special HG 1391/2006 care aprobă regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență (OUG) 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, este interzisă stropirea pietonilor, clădirilor sau vehiculelor în condițiile în care pe carosabil există apă sau noroi.

 

Această faptă constituie o contravenție, iar șoferii sunt obligați să încetinească atunci când întâlnesc astfel de condiții pentru a proteja pietonii și mediul înconjurător. Ignorarea acestei obligații poate duce nu doar la amenzi, ci și la suspendarea permisului de conducere.

 

Regula de care mulți șoferi nu știu

 

Codul Rutier din România include prevederi speciale referitoare la persoanele nevăzătoare și dreptul acestora de a traversa în siguranță drumurile publice.

 

Cu toate acestea, numeroși șoferi fie nu cunosc aceste reguli, fie le ignoră deliberat, punând astfel în pericol siguranța acestor pietoni vulnerabili.

 

Persoanele nevăzătoare au dreptul de a traversa drumurile publice chiar și în zone fără treceri de pietoni, cu condiția să respecte anumite reguli stabilite de Codul Rutier. Această măsură este menită să le faciliteze deplasarea și să le asigure siguranța în trafic, oferindu-le o protecție suplimentară în mediul urban. 

 

Astfel, Codul Rutier prevede o serie de articole care reglementează drepturile și obligațiile nevăzătorilor pe drumurile publice:

  • Articolul 35, alin. (7) din Codul Rutier stabilește că nevăzătorii trebuie să poarte baston alb atunci când se deplasează pe drumurile publice. Bastonul alb este un semnal clar pentru ceilalți participanți la trafic, indicând prezența unei persoane cu deficiențe de vedere.
  • Articolul 89, alin. (1) lit. f) din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 prevede că șoferii sunt obligați să oprească și să permită trecerea nevăzătorilor atunci când aceștia ridică bastonul alb, indiferent dacă traversează într-un loc marcat sau nu.

 

(Foto: oradesibiu.ro)