Femeie BĂTUTĂ de propriul soț: Bărbatul, scos din casă cu Poliția

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare și violență.

 

Polițiștii continuă cercetările

 

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au emis ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat, de 42 de ani, din comuna Dimăcheni, pentru faptul că i-a adresat amenințări cu acte de violență soției sale.

 

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de cinci zile, iar bărbatul a fost evacuat din domiciliu având mai multe obligații, printre care și aceea de a nu se apropia la o distanță mai mică de 100 de metri, față de locuință și de soție. În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție, iar față de aceștia poate fi dispusă o măsură privativă de libertate. 

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare și violență în familie, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

 

Măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței în familie 

 

Măsurile de siguranță au ca scop eliminarea stării de pericol public și prevenirea infracționalității în general.

 

Astfel,  Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, prevede instituirea ordinului de protecție. 

 

Potrivit prevederilor art. 23, ordinul de protecție reprezintă hotărârea emisă de instanța de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

  • evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;
  • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori  față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei. 
  • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.

 

Unde se poate adresa victima

 

Victima violenței în familie se poate adresa: 

  • Poliției pentru a depune o plângere;
  • unei unități spitalicești, pentru a primi îngrijiri medicale; 
  • medicului legist pentru a obține certificat medico legal; 
  • Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicați copiii victimei.