Medic din linia întâi, despre un posibil lockdown: Carantina totală este inevitabilă

E nevoie de un lockdown total timp de două săptămâni în care să stăm în casele noastre, spune medicul.

 

Medicul Octavian Jurma este de părere că România va ajunge la cel puțin 1.000 de decese pe săptămână, chiar dacă numărul cazurilor de infectări va scădea.

 

”E nevoie de un lockdown total timp de două săptămâni în care să stăm în casele noastre pentru a ne aduna. Numărul de decese a început să crească la două săptămâni după numărul de cazuri și se poate urmări destul de precis care va fi acesta, pe baza acestei anticipări simple, care este rata de mortalitate raportată la numărul de cazuri detectate, Case Fatality Rate. Spre exemplu, marți, rata de mortalitate a fost de 2,6, asta înseamnă că la cele 7300 de cazuri sunt 177 de morți. Pe baza ei se poate anticipa că din numărul de cazuri care s-au detectat astăzi, din aceste cazuri, atâtea decese vor fi în două săptămâni. Din acest calcul se va vedea că numărul de decese va continua să crească și aceasta este cea mai mare problemă cu aceste curbe. O să depășim 1000 de decese pe săptămână. Numărul de decese va continua să crească, chiar dacă numărul de cazuri va scădea”, spune epidemiologul Octavian Jurma, potrivit Gândul.

 

 

”În loc să ne bucurăm de Crăciun împreună cu familia, participăm la înmormântări”

 

„Dacă reușim să coborâm curba, să intrăm într-o curbă descendentă la începutul lunii decembrie, atunci o să înceapă  să scadă numărul de decese. Însă nu avem cum să evităm 100-200 de decese pe zi dacă nu luăm măsuri imediate.  Dacă ele continuă să crească Crăciunul va fi mult mai pesimist. În loc să ne bucurăm de Crăciun împreună cu familia, participăm la înmormântări. Impactul emoțional va fi mult mai mare decât impactul strict epidemiologic al cifrelor. Dacă dorim să avem un Crăciun liniștit, trebuie să avem cât mai puține cazuri la începutul lunii decembrie. Sunt măsuri necesare care au un impact clar, însă pentru populație e un efort mare să se adapteze la ele. Tehnic, e mai complicat să administrezi o carantină partială decât una națională în care toată lumea știe ce are de făcut”, atenționează epidemiologul.

 

”Noi la ora aceasta nu mai putem interna oameni suficient de repede și nu îi mai putem trimite în izolare atât de repede față de cum se mișcă epidemia. În halul ăsta sunt copleșite DSP-urile. Acest lockdown parțial este foarte util pentru că mulți oameni l-au interpretat ca un lockdown total. Săptămâna aceasta este o oportunitate să escaladăm la un lockdown total, așa cum a făcut și Belgia. Așadar, carantina totală este inevitabilă.”, a conchis medicul cunoscut din Timişoara.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store