Maternitatea încearcă răsturnarea comasării - AFLĂ ce face juristul unităţii

 

Procesul intentat de Maternitatea Botoşani Ministerului Sănătăţii pentru reclasificarea din categoria V în categoria II M are două scopuri. Unul este acela ca unitatea medicală să fie încadrată la adevărata ei valoare şi al doilea este acela de a-şi obţine personalitatea juridică după comasare deoarece în acest fel ar fi superioară Spitalului Judeţean.

Primul termen al procesului dintre unitatea medicală şi minister a fost stabilit pe 17 octombrie, însă de atunci s-a amânat de două ori. O nouă înfățișare este programată pentru 12 decembrie. „Am depus la instanţă o serie de precizări, iar instanţa a hotărât că precizările trebuie să ajungă la Ministerul Sănătăţii, iar Ministerul Sănătăţii să ne dea un răspuns. Am demonstrat că ne încadrăm în articolele Ordinului 323/2011, am exemplificat şi punctele respective din articol care prevăd încadrarea în II M şi am trimis instanţei”, a declarat Constantin Huţanu, jurist al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie. Dacă Maternitatea ar primi reclasificarea la gradul II M aceasta ar putea să îşi recapete personalitatea juridică după comasare deoarece acest lucru ar poziţiona-o deasupra "Mavromati" şi ar trebui să primească automat o finanţare mai mare decât cea pe care o va avea ca simplă secţie a Judeţeanului. „În cazul în care instanţa  va aproba să ne încadreze în categoria II M, vom fi cu o categorie superioară faţă de Spitalul Judeţean şi atunci vom ataca Hotărârea de Guvern de c omasare a spitalelor şi vom interveni la Ministerul Sănătăţii să ne lase în IIM cu personalitate juridică”, a spus juristul Maternităţii.
Criteriile de clasificare a spitalelor în categoria II M şi V
În prezent, până când va fi aprobată comasarea prin Hotărâre de Guvern, unitatea spitalicească are gradul V, ceea ce înseamnă că are un nivel de competenţă limitat. Acest lucru înseamnă, după cum sunt enumerate criteriile pe site-ul Ministerului Sănătăţii, că Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau care ar rezolva temporar un caz. Reprezentanţii Maternităţii susţin că de fapt acesteia îi revine subcategoria II M, adică nivel de competenţă înalt, dar pentru o unitate monoprofil. Acest fapt presupune că spitalul deserveşte populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi personal care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.
Elsa ŞEICA
CITEŞTE ŞI:
Maternitatea şi Ministerul Sănătăţii „se răfuiesc” în instanţă la finele lunii
Ministerul Sănătăţii chemat la bară de ginecologii de la Maternitatea Botoşani