Atenţie! CE măsuri trebuie luate pentru prevenirea transmiterii gripei aviare

Având în vedere evoluția bolii Influenta Aviara ( Gripa Aviara) pe teritoriul României, Direcția Sanitară Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, informează proprietarii de pasări domestice receptive la această boală privind măsurile de profilaxie obligatorii care trebuie respectate în vederea prevenirii și apariției bolii:

 

-     Interzicerea adăpării şi accesului păsărilor la toate sursele exterioare gospodăriei (de ex. iazuri, heleştee, bălţi, lacuri, etc.), precum şi asupra riscurilor de contaminare pe care le prezintă folosirea, în cadrul gospodăriilor, a materialelor consumabile, de construcţie şi menajere care provin din zone şi locuri frecventate de păsările sălbatice (de ex. stuf, pământ, nămol, pietriş, aşternut pentru păsări, etc.), precum şi furajul folosit, se arată într-un comunicat de presă.

 

-     Notificarea medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi concesionari şi/sau DSVSA Botosani, privind aparitia oricarui semn de boală la efectivele de păsări detinute in proprietate, ca principala simptomatologie este scăderea semnificativă a consumului de furaje şi de apă, precum şi a producţiei de ouă, inregistrarea de mortalitati sau alte semne de boala.

 

-    În cazul gospodăriilor populaţiei, vor fi respectate măsurile minime de biosecuritate, în special în ceea ce priveşte menţinerea păsărilor închise în curte şi fără acces Ia diferite surse hidrologice exterioare la care au sau pot avea acces păsările sălbatice. De asemenea, se va avea în vedere hrănirea şi adăparea păsărilor în sistem gospodăresc într- un spaţiu sau zonă la care nu pot avea acces păsările sălbatice.

 

Conform HG 984/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, art. 2, lit. C, pct. 4, nerespectarea restrictiilor sus mentionate pot conduce la sanctionarea contraventionala cu amenda in valoare de la  2400 la 3600 lei si cu pierderea dreptului la acordarea de despagubiri in cazul evolutiei bolii.