Mărturiile românilor din Italia: ”O stare pe care nu poţi să ţi-o imaginezi... te simţi sechestrat, închis în casă”

Italia este în carantină. Nimeni nu mai intră şi nu mai iese decât dacă are motive întemeiate, pe care trebuie să le dovedească în faţa autorităţilor.

 

Măsura drastică a fost anunţată luni seară de premierul Giuseppe Conte, după ce țara a înregistrat cea mai mare creştere a deceselor de la izbucnirea crizei în Peninsulă într-o singură zi.

 

Bilanţul a ajuns la 463 de morţi şi peste 9.100 de pacienţi testaţi pozitiv. Italia are astfel cel mai mare număr de cazuri după China.

 

La scurt timp după anunţul făcut de premierul italian, au apărut primele efecte, relatează stiridiaspora.ro. Aproape de miezul nopţii, sute de oameni au luat cu asalt supermarket-urile din Peninsulă pentru a-şi face provizii.

 

„E linişte, pe trotuar e gol, restaurantele sunt închise. E o stare pe care nu poţi să ţi-o imaginezi... te simţi sechestrat, închis în casă”, a spus Mihaela Viola, româncă din Milano, potrivit Știrile PRO TV.

 

Aceeaşi situaţie este şi în Veneţia. Muzeele şi restaurantele sunt închise, gondolele stau nefolosite, iar magazinele - inclusiv farmaciile - au grilajele trase.

 

„Ar fi bine să nu te deplasezi decât dacă este necesar să faci cumpărături sau lucruri esenţiale pentru traiul de zi cu zi. Provincia este blocată, atâta Padova, Veneţia şi Treviso. Lumea este intrată în panică. Primarul a închis un bar pentru că la 8 era plin de lume, nu trebuia să funcţioneze. L-a închis pe loc. În 5 minute a închis acel bar”, a spus Daniel Oprican, român stabilit lângă Veneția.

 

Evenimentele culturale şi sportive au fost, de asemenea, suspendate. Chiar şi înmormântările şi cununiile religioase au fost anulate.

 

Localurile se închid la ora 18, iar între clienţi trebuie să existe o distanţă de cel puţin un metru. Aceeaşi distanţă trebuie păstrată şi în trenuri.

 

„În gări şi în interiorul trenurilor exista distribuitoare cu dezinfectant iar biletele sunt vândute ţinând cont că locurile să fie alternante pentru a se putea păstra distanţa de cel puţin un metru între persoane”, a spus Ramona Voiculescu, jurnalist român stabilit în Italia.

 

„S-au închis facultăţile, profesorii trimit online cursurile şi atunci ies doar să-mi fac cumpărăturile”, a precizat Ștefana Arhire, româncă din Bologna.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store