Reglementarea industriei jocurilor de noroc în România

(P) Spre deosebire de alte țări, în ultimii 15 ani România a creat constant un cadru sustenabil pentru dezvoltarea industriei jocurilor de noroc. Crearea transparenței și responsabilității în sectorul jocurilor de noroc pentru platforma bonusfaradepunere.org. Statul are un cadru cuprinzător solid care oferă investitorilor reguli de joc previzibile. Iar pentru jucători, transparență și responsabilitate.

 

Principala autoritate de reglementare este Autoritatea Națională pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Regulile românești sunt simple și directe. Orice afacere poate obține o licență pentru înființarea și deschiderea unei platforme - cazinou online sau offline. Regulile simple și predictibile atrag operatorii de jocuri de noroc. Este mult mai ușor să investești într-o afacere care este consecventă și previzibilă. Autoritatea de reglementare nu numai că face mediul atractiv încă de la înființarea sa în 2013, dar se străduiește și să ofere cele mai bune practici de joc din Uniunea Europeană.

 

Un factor-cheie pentru o tendință de succes este impozitarea. Impozitul este transparent. Nu creează condiții pentru ca întreprinderile să intre în umbră. Acolo unde regulile jucătorilor sunt încălcate - este mai ușor să încalci legea în umbră:

 

  • Se percepe un impozit pe venitul brut (GGR) - un impozit total de 16%, dar nu mai puțin de 100 000 EUR pe an;
  • De asemenea, societatea trebuie să plătească un impozit lunar de 2% din valoarea depozitului efectuat. Adică, datele privind toate depozitele efectuate sunt furnizate autorității de reglementare - pentru a calcula corect impozitul suplimentar;
  • Câștigurile care depășesc 15 mii de euro vor fi impozitate suplimentar cu o rată de 1%.

 

România nu a introdus măsuri draconice pentru a auto-restricționa jucătorii. De exemplu, furnizorul este obligat doar să furnizeze informații cu privire la posibila blocare temporară sau permanentă a contului. Legea nu oferă detalii - în ce măsură poate fi recunoscută dependența de jocurile de noroc? Și ce sancțiuni vor veni dacă furnizorul nu reușește să blocheze acel cont?

 

 

De ce este industria jocurilor de noroc din România atât de atractivă?

 

 

Spre deosebire de alte țări vecine, românii nu au restricționat sever industria jocurilor de noroc. De ce să interzici ceva care este dificil și ineficient de gestionat. O interdicție asupra jocurilor de noroc va duce întotdeauna jucătorii și furnizorii într-o zonă gri. Toată lumea rămâne un perdant. Jucătorul nu are nicio apărare. Furnizorul nu înțelege de ce ar trebui să investească în tehnologie, dacă mâine aceasta poate fi luată.

 

Pentru furnizor, piața de gaming din România va fi interesantă datorită următoarelor fapte:

 

  • Sistem fiscal transparent - despre care am discutat mai sus;
  • Nimeni nu va lua licența, nimeni nu o va suspenda - doar dacă nu încalci termenii acesteia;
  • Venitul brut al pieței este estimat la peste 1 miliard de euro (estimare pentru 2022). Iar în ultimii trei ani, rata de creștere a fost de +100%.

 

Viteza internetului nu este o problemă în România - aproape 88% (mai mult de 17 milioane de persoane) îl utilizează în mod regulat. În ceea ce privește platformele mobile, numărul de conexiuni mobile depășește 27,4 milioane. Acesta este mai mare decât populația actuală (19 milioane de persoane).

 

Românii nu fac excepții pentru furnizorii locali, creând preferințe suplimentare pentru aceștia. Orice companie poate intra pe piață și își poate desfășura activitatea - obține o licență și plătește taxe. Regulile sunt simple și necomplicate.

 

 

Care sunt cele mai promițătoare tendințe și segmente de pe piață?

 

 

  • Pariurile sportive - ocupă aproximativ 58% din cota de piață, cu accent pe fotbal;
  • Cazinourile online - 36%, cu o creștere constantă a dinamicii;
  • Poker - cel puțin 2% din jucătorii activi.

 

Un gamer român tipic arată astfel:

 

Este predominant de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani. Locuitor al orașului, cu un venit lunar de peste 600 de euro. Numărul total și prognoza de jucători activi - care pariază cel puțin o dată pe lună este de aproximativ 2,4 milioane de persoane. Cel puțin jumătate dintre aceștia joacă online. Acest lucru înseamnă că se deschid surse suplimentare de creștere pentru furnizorii cu platforme mobile.

 

Preferințele în materie de jocuri nu sunt diferite de alte țări - sloturi online și jackpoturi progresive. Pentru cazinourile live, este vorba de blackjack și ruletă.

 

 

Concluzie și concluzie

 

 

Jocurile de noroc online sunt în creștere. Văd un potențial uriaș neexploatat pentru industria jocurilor mobile (cazinourile offline și slot-machines încă prevalează în oraș). Zonele rurale nu sunt încă suficient de mult implicate în această afacere. Motivul, după părerea mea, este că formatul cazinourilor terestre pur și simplu nu a avut timp să ajungă acolo. Iar pentru industria online, totul este abia la început. Dar cel mai important lucru este o autoritate de reglementare previzibilă. O impozitare transparentă și o piață atractivă. Consumatorul de jocuri, preferințele sale sunt clare și nu necesită studii de piață și promovare suplimentare. Concluzia mea este că țara este extrem de subevaluată.