MAI vrea să se știe CLAR: Ce angajați vor fi abilitați să constate anumite contravenții

Prin proiectul de ordin aflat în dezbatere se vrea stabilirea cu exactitate a angajaților din MAI ce se vor ocupa de constatarea și sancționarea unor contravenții.

 

Deoarece, prin intermediul unor acte normative, se stabilește, la modul general, că angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt cei ce trebuie să constate anumite contravenții, fără să fie numite clar departamente sau structuri în acest sens, ministerul vrea să remedieze această situație, printr-un proiect de ordin pus miercuri în dezbatere, și să stabilească, în mod clar, ce structuri din subordinea sa se vor ocupa de anumite tipuri de contravenții și sancțiuni.

 

Mai exact, de constatarea și sancționarea contravențiilor stabilite de Legea nr. 59/1934 asupra cecului și de Legea nr. 365/2002 privind comerțul electronic se vor ocupa ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române.

 

Apoi, ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Logistice abilitați să exercite controlul de stat al calității în construcții pentru obiectivele din cadrul MAI se vor ocupa de constatarea și aplicarea sancțiunilor în cazul contravențiilor prevăzute în Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, relatează Avocatnet.ro.

 

Nu în ultimul rând, ofițerii și subofițerii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (sau din cele județene) vor putea să constate contravențiile și să aplice amenzile cuprinse în Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și în Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României.

 

De altfel, lista completă cu angajații MAI ce vor putea să aplice sancțiuni în cazul unor contravenții stabilite de diverse acte normative poate fi studiată aici.

 

Este nevoie de o delimitare clară a competențelor structurilor MAI, deoarece, în prezent, anumite legi stabilesc, la modul general, că angajații MAI sunt cei care trebuie să-i sancționeze pe contravenienți, fără să fie numită, cu exactitate, o structură din cadrul ministerului, iar acest lucru nu este lămurit nici prin Ordinul MAI nr. 106/2018, ce se dorește modificat acum.

 

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin trebuie să fie adoptat la MAI și publicat în Monitorul oficial.