Florin Țurcanu pare să îşi fi exercitat funcţia de preşedinte la Consiliul Județean Botoșani confrm supranumelui căpătat la începutul mandatului. Procesul ce are loc la Tribunalul Botoșani își urmează cursul şi de la un termen la altul ies la iveală noi detalii interesante.
Până la aceste lucruri trebuie menţionat că la proces vine o bună parte a familiei fostului şef al CJ Botoşani, cu excepția soției şi a frateului europarlamentar, fiind prezenţi la unul sau mai multe termen copiii, ambii părinți, la care sunt adăugați și avocații.
La termenul care a avut loc de Ziua Îndrăgostiților a ajuns la bară și a pus mâna pe Biblie jurând să spună adevărul și Lucian Diac Milatinovici, un alt fost consilier de la cabinetul președintelui CJ, care asemenea celorlați părea că a avut rolul de a-i rezolva problemele personale ale șefului său, Florin Țurcanu.
A povestit candid cum Țurcanu i-a cerut să se ocupe de actele pentru casa ce urma să fie ridicată (varianta oficială) pentru socrul Aristomel Anușcă.
Nu mai făcuse asta niciodată și nici nu știa de unde să înceapă. Nu a îndrăznit probabil să-l întrebe pe Țurcanu de ce nu plătește aceste servicii la o persoană autorizată să facă aceste demersuri.
Arhitectul de la Consiliul Județean i-a oferit o listă cu toate documentele necesare pentru edificarea unei construcții, de la Plan Urbanistic Zonal până la certificate de urbanism și autorizații de construcții.
Și în ciuda efortului depus de consilierul președintelui Țurcanu, casa a fost ridicată ”la roșu”, fără nici un aviz și nici o autorizație. Și s-a ajuns chiar la situația în care Diac l-a însoțit la Aleea Pajiștii pe proiectant la un moment în care casa era deja ridicată.
Adică să proiecteze o casă deja construită.
Tot el a fost cel care a căutat pe internet un model de contract ce a fost încheiat între Aristomel Anușcă și societatea paravan Paltinul ce aparține cumnatului lui Marcel Bârsan, Elisei Grigorean.
Pentru toate acestea, salariatul Consiliul Județean a umblat doi ani de zile. Totul ca să-l ajute pe socrul șefului.
Însă bomba a fost detonată de ultimul dintre martorii audiați, respectiv Gheorghiță Ureche, director tehnic la societatea Cornell’s Floor.
”Am început casa prin 2013, fără nici un proiect sau contract. Am mers la locul unde urma să se construiască era un utilaj pentru curățarea terenului. Nu exista nici o planșă și nici un proiect. Am bătut câțiva țăruși și am plecat. Ulterior, tot la solicitarea lui Marcel Bârsan m-am deplasat la teren pentru a da indicații muncitorilor care lucrau la construire pentru că nu exista nici un proiect”,
Gheorghiță Ureche, director tehnic societatea Cornell’s Floor
Și martorul a continuat să povestească ceea ce știe din acest dosar…
”Mult mai târziu, practic prin 2015, am aflat de la Marcel Bârsan că el a construit casa pentru că s-ar fi înțeles cu Țurcanu ca în schimbul acestei construcții să primească contracte cu Consiliul Județean”.
Și așa s-a întâmplat?
”În realitate nu s-a întâmplat așa. Cu CJ Botoșani societatea noastră nu a avut nici un contract până în 2016. Deși noi am participat la licitații. Mie mi s-a destăinuit Marcel Bârsan la o dată la care Florin Țurcanu nu mai era președinte la CJ că practic a pierdut toți banii pe care i-a băgat în contrucția pe care a făcut-o pentru că nu a primit nici un contract din ce i s-a promis”.
În schimb, Cornell’s Floor a obținut niște lucrări la primăriile Avrămeni și Dângeni și aici lucrurile devin... captivante.
Pentru că directorul tehnic de la Cornell’s Floor a povestit cum a fost nevoit să falsifice niște acte ce au fost depuse sub formă de oferte, pentru ca licitația organizată la Primăria Avrămeni să revină societății pe care o reprezintă.
Și nici în acest caz firma lui Marcel Bârsan nu a primit banii pentru lucrări, de la Avrămeni plățile fiind efectuate prin compensare, iar în cazul Dângeniului fiind nevoie de deschiderea unui proces și emiterea unei hotărâri judecătorești.
Procuror DNA – Îl cunoașteti pe Aristomel Anușcă?
Gheorghiță Ureche – Nu. Nu l-am văzut niciodată
Procuror DNA – Se află el acum în sală?
(martorul se întoarce și se uită spre rândul ocupat aproape în totalitate de familia Țurcanu, apropiații lui și avocați)
Gheorghiță Ureche – Nu știu cum arată, nu îl cunosc.