Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
La 10:30, reprezentanții Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei și Consiliul Local Botoșani, au sosit cu jerbe la bustul lui Mihai Eminescu din fața teatrului.
Unii dintre ei au venit de câte două ori, prima dată ca aleși, a doua oară ca oameni de partid.
PSD, ALDE și AUR au depus coroane în Piața Revoluției.
Deși protocolul acțiunii organizate de Primăria Botoșani nu prevedea susținerea de alocuțiuni, nici în acest an ca nici în cei precedenți, un membru al delegației Alianței pentru Unirea Românilor a ținut neapărat să ia cuvântul și să vorbească despre Mihai Eminescu.
În acel moment senatorul AUR, Dorinel Cosma, a plecat de lângă bust, însă respectivul nu s-a descurajat, a continuat alegația și a încheiat recitând:
Icoana stelei ce-a murit
Încet, pe cer, se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem și nu e.
Colegii de partid l-au aplaudat bucuroși la final.
Totul s-a întâmplat în timp ce la o stație de amplificare din Piața Revoluției se difuzau ”Luceafărul” și alte poezii scrise de Mihai Eminescu și recitate de actori.
Ziua Culturii Naționale este în continuare marcată astăzi de Primăria Municipiului Botoșani.
Programul va continua cu două spectacole, la ora 18.00: atât pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache”, cât și la Casa de Cultură a Sindicatelor Nicolae Iorga.
Spectacolul ”Luceafărul”, prezentat în cadrul Studioului de Teatru pentru Tineret al Teatrului ”Vasilache”, sub patronajul UNITER, însoțit de vocea regretatului artist Ion Caramitru, este o reprezentație în regia lui Ion Sapdaru și scenografia lui Gelu Rîşca.
La Casa de Cultură a Sindicatelor Nicolae Iorga va avea loc spectacolul ”Eminescu, om, geniu și poet divin” cu Dorel Vișan și Eugen Doga. Evenimentul cultural se va încheia cu recitalul naistului Nicolae Voiculeț.