Istoricul Gheorghe Median: În județul Botoșani s-au născut peste 300 de personalități în cam 100 de ani FOTO&VIDEO

Vineri seara, județul Botoșani a fost ”vedetă” națională vreme de două ceasuri.

 

În ciuda faptului că, cel mai adesea, mass-media națională preia din nordul extrem al țării doar informații cu conotații negative, de data aceasta România a aflat despre istoria, cultura, tradițiile, despre trecutul și prezentul locului care a dat țării cele mai multe personalități.

 

Printre cei invitați să vorbească despre județul Botoșani s-a aflat și istoricul Gheorghe Median.

 

 

 

 

Botoșănean prin adopție, fiind născut în județul Prahova, Gheorghe Median și-a dedicat întreaga viață culturii, atât prin prisma meseriei de muzeograf, cât și prin demersuri personale menite să scoată la iveală istorii mai puțin știute, povești uitate sau personalități acoperite de negurile uitării.

 

”Destinul a fost să vin și să rămân la Botoșani și să nu vreau să plec niciodată de aici. M-am legat și am făcut să se și simtă că iubesc acest oraș, cu o bucurie pe care nici nu o pot exprima în cuvinte”, spune adesea istoricul Gheorghe Median.

 

Omul de cultură din Botoșani a  făcut un scurt periplu prin istoria locului, punctând în câteva cuvinte aspecte importante ale descoperirilor făcute de-a lungul timpului, precum și numele unor personalități născute pe aceste meleaguri.

 

”Vorbind despre Botoșani, cel mai bun obiectiv pe care poți să îl ai, studiind istoria acestui județ, este cel cultural, pentru că Botoșanii sunt și au fost o veche vatră culturală a țării. Poate nu întâmplător, pe teritoriul de astăzi al Botoșanilor, în urmă cu 6.000 de ani se desfășura cea mai frumoasă cultură neolitică – cultura Cucuteni -, și probabil că reflexele, energia acestei culturi au pătruns până acum. Pentru că în județul Botoșani s-au născut peste 300 de personalități în cam 100 de ani. Eminescu, Iorga și Luchian sunt vârfurile, dar lor li se adaugă mulți alții: Octav Onicescu, cel mai mare matematician român din sec. XX, Victor Tufescu, cel mai mare geograf român din sec. XX, Grigore Antipa, de numele căruia se leagă Muzeul de Științe ale Naturii din București, pe care în 1907 l-a făcut în așa fel încât să arate cel mai bine din Europa”,

Gheorghe Median, istoric

 

Istoricul din Botoșani a ținut să accentueze că un rol covârșitor în dezvoltarea culturală a Botoșanilor l-a avut școala.

 

”Această explozie de cultură nu se putea face fără susținerea de sus și de jos a oamenilor și fără dragostea pentru școală. În 1838, la Botoșani a luat ființă prima școală sătească din Moldova: Școala de la Pomârla, a lui Anastasie Bașotă. În 1859, la Botoșani lua ființă Gimnaziul Laurian, devenit apoi liceu, al doilea din Moldova după cel de la Bârlad. Dragostea pentru cultură s-a perpetuat, astfel încât, în condiții grele, la Botoșani a luat ființă în 1953 Teatrul de păpuși, Filarmonica și apoi Teatrul Eminescu”,

Gheorghe Median, istoric

 

Vineri seara, în platoul emisiunii ”Cu drag, despre Botoșani”, de la Realitatea Plus, s-au aflat botoșăneni care au excelat în diferite domenii, de la afaceriști și politicieni, la artiști, preoți, sportivi și medici.