Procurorii DIICOT și-au bătut toate recordurile în instrumentarea unui dosar de trafic de droguri. Din momentul în care au primit informația că un tânăr botoșănean vinde „cristale” pe piața ieșeană și până la flagrantul în urma căruia a fost reținut au trecut doar trei săptămâni. Mai mult timp le-a luat redactarea propriu-zisă a rechizitoriului.
Ritmul i-a prins și pe judecători, care au ajuns la o primă sentință în doar trei termene de judecată. Același traficant este judecat și la Botoșani, pentru fapte similare. Acolo însă, procesul durează deja de trei ani.
Legislația din domeniul combaterii traficului de droguri permite celor urmăriți penal pentru astfel de fapte să-și înjumătățească limitele pedepsei dacă denunță pe un alt traficant. De această prevedere a profitat și unul dintre „clienții” DIICOT, judecat pentru introducerea în țară de droguri de mare risc, faptă pentru care pedeapsa este cuprinsă între 10 și 20 de ani de închisoare. Pe 24 iulie anul trecut, acesta a dat detalii despre tânăr, care se ocupa cu traficul de mefedronă. Dacă alte substanțe au și utilizări medicale, mefedrona a fost sintetizată exclusiv pentru utilizarea ca drog.
După înregistrarea în Marea Britanie și Irlanda a 37 de decese cauzate de folosirea mefedronei, Comisia Europeană a cerut, în 2010, statelor membre ale Uniunii Europene, punerea sub control a substanței. În legislația românească, ea este considerate drog de mare risc.
Acesta era cunoscut deja DIICOT cu preocupări legate de traficul de droguri, așa că chiar a doua zi, doi polițiști și doi clienți ai traficantului au fost însărcinați să cumpere de la acesta mefedronă, în cantități cât mai mari. Tribunalul a autorizat ca timp de o lună, începând cu 30 iulie, să fie supravegheat tehnic. Pe 31 iulie, un colaborator a cumpărat de la el 9,8 grame de cristale contra sumei de 800 de lei. Pe 5 august, un polițist a cumpărat și el 20,5 grame de droguri contra sumei de 1.600 lei.
În cursul urmăririi penale, a recunoscut în integralitate faptele pentru care era cercetat. A refuzat să precizeze însă de la cine cumpărase la rându-i drogurile. Recunoașterea faptelor i-a asigurat traficantului reducerea limitelor pedepsei cu o treime și a scurtat considerabil durata procesului. Deținerea și comercializarea de droguri de mare risc se pedepsește cu închisoarea pe un termen cuprins între 5 și 15 ani. Magistrații Tribunalului l-au condamnat la 4 ani și 8 luni de detenție și au dispus ca, după liberare, să îi fie interzis să mai intre în baruri, cluburi sau localuri unde se consumă băuturi alcoolice, ori la concerte și festivaluri de muzică timp de patru ani, scrie ziaruldeiasi.ro
Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată. Pedeapsa va fi probabil agravată după ce se va finaliza procesul de la Botoșani, dacă va fi găsit vinovat.
Click AICI pentru articolul integral