Legislația în vigoare oferă gratuitate persoanelor cu handicap dar și însoțitorilor acestora, care în general sunt membri din familie care le au în grijă.
La Botoșani există în vigoare din 2020 o Hotărâre a Consiliului Local (HCL) prin care cetățenii aflați într-o astfel de situație, în jur de 400, trebuie să se prezinte lună de lună la sediul Direcției de Asistență Socială (DAS) pentru a obține legitimații de călătorie gratuite. Iar asta în ciuda faptului că dețin deja legitimații de călătorie care le oferă gratuitate, eliberate de DGASPC.
Respectivul HCL, care vine în completarea legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, nu a fost însă vreodată aplicat cu adevărat, oamenii cu dizabilități fiind lăsați nestingheriți să circule cu autobuzele Eltrans-ului.
Până în această primăvară.
Nicolae Macsim, persoană cu handicap Botoșani
„Până acum noi, persoanele cu handicap, circulam cu legitimație emisă de DGASPC. Acum însă Primăria cu Eltrans au hotărât să nu mai accepte acea legitimație și ne trimit pe noi, persoanele cu handicap, la Asistența Socială să luăm în fiecare lună o altă legitimație și doar cu aia să putem călători cu autobuzele Eltrans. Eu am handicap grav, scleroză multiplă și handicap locomotor. Pot să circul, dar foarte, foarte încet și doar cu baston.”
Vorbim despre persoane cu probleme locomotorii sau, în unele cazuri, în scaun cu rotile.
Sau alte tipuri de handicap care le sunt recunoscute medical.
Nicolae Macsim a arătat că la ultima călătorie a fost primit în autobuzul societății Eltrans și a fost „iertat” pentru că nu a trecut și pe la Direcția de Asistență Socială.
Nicolae Macsim, persoană cu handicap Botoșani
„Acum, înaintea Paștelui, dl care era controlor pe autobuze mi-a zis că «hai, că de data asta te iert pentru că tu ar trebui să te duci să-ți iei legitimație de acolo, din Centrul Vechi de la Asistența Socială pentru că asta nu mai e valabilă. Uite, este afiș acolo pe geam», îmi spune el mie. OK, eu nu am știut, bine că mi-a spus. Și mă uit acolo, era semnat de Primărie și că Eltransul nu mai acceptă această legitimație.”
Inițiativa de a pune în aplicare actul normativ local din 2020, care obligă persoanele cu handicap să meargă în fiecare lună la DAS, ar fi fost într-adevăr luată la Primărie într-un demers comun al conducerii SC Eltrans SA, Direcției de Asistență Socială și a viceprimarului Dana Bețenchi care are atribuții în domeniul transportului.
Andrei Turcoman, director general SC Eltrans SA
„Cum funcționează legea la momentul de față și ce nu vor să înțeleagă persoanele respective este că ei au obligativitatea prin lege, odată ce obțin acest certificat de handicap, să se ducă la DAS-ul arondată la UAT-ul din care face parte și să solicite să i se elibereze un abonament de transport. Pentru că se creează premisa că transportul este gratuit, iar cu toții știm că nu există un transport public gratuit, cineva trebuie să plătească pentru el. În urma unor cercetări făcute de noi constatăm că sunt în jur de 400 de persoane care folosesc doar acele certificate de handicap eliberate de DGASPC, fără a se duce ulterior la DAS pentru a primi un abonament de transport public, pentru că acel abonament de transport public îi conferă lui gratuitatea.”
Șefii de la Eltrans explică faptul că odată eliberate aceste abonamente de către DAS, mai departe societatea de transport poate deconta aceste călătorii de la Primărie.
Și că, persoanele cu handicap circulă uneori la ore de vârf, când în autobuze se urcă plătitori de bilete.
Andrei Turcoman, director general SC Eltrans SA
„Noi îi luăm în continuare, doar că nu există această gratuitate sau dacă există este prost înțeleasă. Adică cineva trebuie să plătească, pentru că avem ore de vârf în care avem una, două, trei persoane care circulă pe baza acestui certificat. Deci, ei nu și-au scos abonamente, acolo apare inconsecvența”
O spun cei de la Sindicatul Impact care indică un articol din legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și anume: Articolul 23 (1) Persoanele cu handicap grav și accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață și cu metroul.
Camelia Socianu, președinte Sindicatul Impact
„În legea 446 reactualizată este un articol care spune că persoanele cu dizabilități, însoțitorii, asistenții personali ai acestora dețin o legitimație eliberată de DGASPC-uri și care este valabilă toată țara. Oriunde te-ai duce tu ca persoană cu dizabilități, pe baza acelei legitimații te poți urca într-un autobuz și să iei transportul în comun fără să plătești”,
La Botoșani, a intrat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru aprobarea Metodologiei acordării gratuității la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață beneficiarilor prevăzuți de art. 23 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Prin proiectul supus dezbaterii se face o ”concesie” persoanelor cu handicap, în sensul că li se cere să se prezinte la Direcția de Asistență Socială o dată la 6 luni și nu lunar, cum prevede metodologia în vigoare.
Iar asta deși elevii și pensionarii, care de asemenea beneficiază de gratuitate la transportul în comun, își reînnoiesc abonamentele anual.
Sindicaliștii susțin că vor participa la dezbaterea publică organizată în 30 aprilie, de la ora 11:00 pentru a sesiza Primăriei acest derapaj.
Camelia Socianu, președinte Sindicatul Impact
„Ei prin DAS vor să dea un fel de abonament gratuit doar pentru cei care sunt angajați ca asistenți personali la DAS. Dar pentru cei din județ nu respectă legea, nu asigură gratuitate. Avem asistenți personali care sunt membri de sindicat și care au această problemă, vin cu copiii la terapie în Botoșani și trebuie să plătească autobuzul”
De altfel, au transmis și o adresă prin care arată cum le sunt încălcate drepturile persoanelor cu dizabilități.
„A acorda acest drept DOAR pentru asistenții personali angajați ai Direcţiei de Asistență Socială Botoşani reprezintă o discriminare şi o limitare la deplasare pentru toate celelalte categorii de beneficiari prevăzuți în Legea nr. 448/2006 actualizată! Ne referim la NERESPECTAREA aliniatului (3) din art. 23 a Legii nr. 448/2006 actualizată, o prevedere imperativă și care nu poate fi limitată de autorităţile publice locale.
Aşa cum celelalte autorități publice locale din țară au găsit soluții şi resurse pentru a pune în aplicare art. 23 din Legea nr. 448/2006 actualizată şi acordă acest drept persoanelor posesoare de legitimații eliberate de către direcțiile generale de asistență socială şi protecția copilului, considerăm că şi Consiliul Local Botoşani, UAT şi Primarul Municipiului Botoşani vor găsi cea mai bună soluție fără a limita dreptul la libera circulație a persoanelor cu dizabilități şi a însoțitorilor/asistenților personali, indiferent de domiciliul acestora”.
Ce prevede Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
Articolul 23 (1) Persoanele cu handicap grav si accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață și cu metroul.
(3) Legitimația pentru transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață este valabilă pe întregul teritoriu al țării, fiind recunoscută de toate regiile de transport local, și este eliberată de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene,
(4) Sumele aferente dreptului prevăzut la alin. (1) și (2) se asigură din bugetele locale.
(5) Modalitatea de acordare a gratuității și cuantumul acesteia se stabilesc prin hotărâre a consiliilor locale.