În timp ce la Botoșani secțiile au fost închise: Sute de oameni umiliți la poarta altor spitale

În fiecare zi, de luni până vineri, oamenii aşteaptă umăr la umăr triajul de la cele trei corturi amplasate în curtea spitalului.

 

Este vorba de pacienţi cu diferite forme de cancer sau care prezintă suspiciuni că ar avea această boală. De la începutul pandemiei şi până acum, cozile de bolnavi din faţa Institutului Regional de Oncologie din Iași fac parte din tabloul cotidian.

 

Sunt din toate judeţele Moldovei, mulți din Botoșani. Merg la Iaşi pentru că spitalele din judeţele lor fac consultaţii sau internări cu ţârâita sau deloc, din cauza fricii sau comodităţii managerilor, deşi nu mai există stare de urgenţă, scrie Ziarul de Iași. În timp ce oficialii din Guvern cer tuturor spitalelor revenirea la normalitate, IRO Iaşi pare deja copleşit.

 

 

200 de pacienţi oncologici pe zi, mult pentru un singur institut

 

Institutul Regional de Oncologie din Iași se declară copleşit la numărul de pacienţi care, zilnic, se prezintă la ambulatoriu. Este vorba despre aproximativ 200 de oameni care nu sunt depistaţi pozitiv cu noul coronavirus şi care au nevoie de consultaţie sau tratament. Numărătoarea e în fiecare zi, de la ora 7.00, de când se deschid porţile la IRO.

 

Printre cele 200 de persoane, numeroși botoșăneni. Pentru că secția de Oncologie din cadrul Spitalului Mavromati Botoșani s-a închis. Pe motiv de COVID, după ce toți medicii au fost testați pozitiv.

 

„La noi a crescut numărul de pacienţi datorită faptului că au fost închise secţiile de oncologie ale spitalelor din zonele roşii. Şi aici mă refer la Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani. Au existat perioade în care efectiv nu s-a lucrat pe pacienţii oncologici în judeţele respective. Noi încercăm să explicăm anumite reguli, dar de ani de zile pacienţii s-au obişnuit să ia prima rată spre spital. Au impresia că, dacă ajung la prima oră, intră mai repede la consultaţii sau la tratament. Se înşală. Noi avem programare pe ore, inclusiv chimioterapie, până la ora 17. Să sperăm că din această săptămână vor înţelege că pot ajunge chiar şi după dimineaţă la medic”, a declarat pentru Ziarul de Iași Gabriel Dimofte, director medical al IRO Iaşi.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store