IATĂ în ce condiții inumane trăiește o familie din Botoșani plecată la muncă în Italia: stau într-o cameră fără nicio fereastră - VIDEO & FOTO

Postul de televiziune PRO TV relatează povestea a doi soți care au părăsit în urmă cu cinci ani satul natal din județul Botoșani, convinși că vor avea o viață mai bună dacă lucrează în agricultura italiană. În prezent, aceștia locuiesc extrem de modest într-un adăpost printre sere din mila unui patron.

 

Prin sere se vorbește cu accent de Botoșani

Numai bărbatul muncește în timp ce femeia crește un copilaș de doar trei luni pe care în curând îl va trimite acasă. La fel au făcut și cu o fetiță. După marocani și tunisieni, românii sunt a treia minoritate în Sicilia. Comuna Vittoria ar putea trece cu ușurință drept enclava românească. Prin sere se vorbește cu accent de Botoșani.Într-una dintre ferme reporterii au găsit-o pe această femeie . Vine din Călugăreni, la limita județelor Iași și Botoșani.
- ”Câte femei sunt aici în fermă?”
- ”Sunt multe. Chiar la deal aici am, dar e plecată la muncă, în partea cealaltă așa e o fermă unde sunt numai români, pe aici ce știu eu. Sunt foarte multi români. Sunt.
Soțul e plecat la muncă în altă fermă, vine acasă doar seara. Ea are grijă de copilul de doar trei luni. A născut și nu mai poate lucra în seră. Se descurcă greu doar din câștigul soțului și nu își permit să stea cu chirie în localitate.

” Nu sunt condiții, dar ce să facem?”

- ”Astea sunt condiții doamnă?”, întreabă reporterul.
- ”Nu sunt condiții, bineînțeles că nu sunt condiții dar ce să facem? În oraș trebuie prea mulți bani”,
- ”Adica?
- Îți cere 250 pe lună plus cheltuieli plus dai în avans.
- Și aici?
- Aici nu îmi cere nimic."

Botoșăneanca spune că au gasit bunavoința unui patron care îi lasă să stea gratuit în campanie. Iar cand barbatul femeii e plecat, patronul o viziteaza zilnic. Unii ar zice ca e o situatie clasică în care femeia româncă devine vulnerabilă în povestea exploatării sexuale. E contextul în care proprietarii de ferme, italieni de la țară cu puțină educație, consideră ca sunt îndreptățiti să facă avansuri româncelor rămase singure pe plantație.

Stau într-o cameră fără ferestre, iar pe acoperiș au pus celofon de la sere

Nu e și cazul de față susține patronul care găzduiește această familie.
”I-am facut un favor, pur și simplu, să stea aici până se duce cu copilul în România”,
a spus italianul.
- Și e ușor să găsești muncitori români?
.
- ”E ușor, pentru că în toate fermele sunt români. Femeile sunt mai căutate, pentru că sunt mai muncitoare, și vin din România obișnuite să stea așa."
Soțul femeii câștigă 30 de euro pe zi, adică în jur de 600 de euro pe lună, și nu-și permit prea multe. Adăpostul în care stau e o cameră fără nicio fereastră, iar pe acoperiș au pus un celofan de la sere, ca să nu îi plouă. Pe la îmbinările pereților au pus cartoane. Sunt condiții grele în care să crești un copil, chiar și într-o zonă mai caldă, cum e Sicilia. Soții îi fac și îi trimit la bunici în România. Îl vor duce și pe acesta când mai crește, pentru că și ea trebuie să se întoarcă la muncă.
Generații întregi de copii cresc fără părinti in satele Romaniei.

Femei violat, bărbați amenințați cu arma

Mii de familii sunt despartite de visul unui loc de munca in strainatate. Un miraj din care pare ca parintii plecati nu pot sa mai iasa.
”Ce facem oameni buni, parinti, bunici, ce facem cu copiii nostri? Ce zidim, cum le cladim viitorul?". Femei violate, barbati constransi cu arma, tinere fortate de imprejurari si de patroni sa faca avort, romani rupti de familiile lor- toti sunt prinsi in capcana si iluzia ca un castig mai mare, le aduce bunastare. În Sicilia gândul de a trai mai bine, s-a transformat pentru multi in …a trai de la o zi la alta.
Măcar aici trăiești de pe o zi pe alta. În România…Nici asta nu poți? Cu ce? De exemplu în Călugăreni, nu e o fabrica nimic, trebuie să faci naveta la Botoșani”.
Romanii sunt apreciati pentru ca muncesc mult, dar sunt platiti putin. Si accepta sa lucreze la negru.

”Aici suntem în fundul Siciliei, suntem vecini cu Africa”

Dacă-i întrebi despre asta pe patronii italieni, toți se plâng că le este greu să facă angajări legale.
"Cam 30% din ferme sunt aproape de colaps.
- Si statul nu ajuta? Ce stat avem noi in Italia?
- E si aici ca in Romania. "
- Si fonduri europene?
- Dar ce fonduri europene, aici suntem in fundul Siciliei, suntem vecini cu Africa aici.
- Dar nu sunt fonduri europene?
- Si daca sunt, nu se dau, le dau doar la fermele care fac smecherii. La fermele unde se munceste cu adevarat nu dau nimic."

În Sicilia multe femei recurg rapid la avort. Constrânse chiar de soții lor, care le lasă gravide dar vor să le vadă muncind, ca să aducă bani în familie.


[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 O tânără plecată în Italia și-a pus părinții în ALERTĂ: De câteva luni nu a mai dat semn de viață