GATA cu majorarea alocațiilor: Poate la anul, anunță Ludovic Orban

Alocațiile copiilor nu se majorează în vară, spune Ludovic Orban. Însă e nevoie de modificarea legislației pentru asta.

 

În acest an, alocaţiile acordate copiilor au fost majorate în luna ianuarie cu 20 la sută, o nouă creştere, cu aceeaşi valoare, fiind aşteptată în iulie, plata efectivă a sumelor urmând să aibă loc în august.

 

Totuşi, în spaţiul public există incertitudini legate de respectarea celei de-a doua măriri stabilite pentru 2021 din cauza faptului că restricţiile impuse mediului de afaceri au afectat sumele atrase la bugetul de stat. Mai exact, așa cum a declarat luni Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, nu există resurse pentru încă o creștere a alocațiilor de la 1 iulie.

 

Următoarea etapă de majorare a alocațiilor pentru copii, stabilită de OUG 123/2020 și programată pentru 1 iulie, nu va mai avea loc, potrivit lui Ludovic Orban, citat de agerpres.ro.

 

Concret, președintele Camerei Deputaților a spus că

"nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creştere a alocaţiilor în acest an, dacă vrem să le creştem şi la anul. Şi, ca atare, noi susţinem formula de creştere a alocaţiilor care s-a făcut la 1 ianuarie să nu se mai facă de la 1 iulie, ci să se facă de la anul".

 

Pentru a avea o perspectivă clară a situaţiei din viitor legată de creşterea alocaţiilor redacția noastră a cerut o opinie Ministerului Muncii, iar din răspunsul acestuia reiese că se va "sări" peste etapa din 1 iulie, cu toate că, deocamdată, legislația din domeniu nu a fost modificată.

 

În plus, așa cum apare în răspunsul primit de la Ministerul Muncii, următoarea etapă de majorare a alocațiilor ar urma să aibă loc în iulie 2022, ceea ce ar înseamna că nici etapa de majorare programată pentru prima lună a anului viitor nu s-ar respecta.

 

În septembrie 2020, potrivit Avocatnet.ro, Guvernul a adoptat OUG 123/2020, ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care se face în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru:

 

-iulie 2021, când alocaţia va creşte la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);

-ianuarie 2022, când alocaţia va creşte la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 271 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile);

-iulie 2022, când alocaţia va creşte la 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

 

În prezent, după mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.

 

Dacă nu sunt bani suficienţi la buget, conform incertitudinilor care planează asupra respectării calendarului, o eventuală amânare a etapei de creştere a alocaţiilor din iulie va trebui să fie făcută printr-un act normativ, fie că va fi printr-o lege, fie printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

 

Mai mult, demersurile pentru adoptarea unui astfel de act normativ ar trebui să fie demarate în curând, pentru a putea să îşi producă efectele până în iulie.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store