Frumusețea mai puțin știută a Botoșaniului: IMAGINILE pe care nu le vezi în fiecare zi – GALERIE FOTO

Imagini de o frumusețe aparte, chiar dacă ne aflăm în mijlocul toamnei.

 

Biodiversitatea este mereu surprinzătoare în situl de importanță comunitară Siretul Mijlociu – Bucecea.

 

Imaginile surprinse de angajați ai Serviciului Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate scot la iveală frumusețea zonei, dar mai ales bogăția biodiversității.

 

Putem vedea rața mare (migrator parțial), ciocănitoarea pestriță mare (o specie sedentară), egreta mare (oaspete de vară, rar întâlnit iarna), lebăda de vară (migrator parțial), dar și cormoranul mare (oaspete de vară, rar iarna).

 

Siretul Mijlociu - Bucecea a fost declarat sit Natura 2000, având codul ROSCI0391, pentru conservarea următoarelor specii de faună cu importanţă comunitară: Aspius aspius - avatul, Gobio kessleri - porcuşorul de nisip, Barbus meridionalis - moioagă, Cobitis taenia - zvârlugă, Sabanejewia aurata - zvârlugă aurie, Unio crassus - scoica mica de râu, dar şi pentru habitatul: Comunităţi de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor, până la cel montan şi alpin.

 

Situl este situat în sud-estul Podişului Sucevei, în sectorul şeii Bucecea-Vorona.

 

Relieful este reprezentat de dealuri joase sau câmpii deluroase, dezvoltate pe depozite monoclinale uşor înclinate spre sud-est, cu altitudini cuprinse între 250 şi 150 metri, cu pante slabe, cu văi foarte largi, cu interfluvii ca nişte platouri şi cu energie de relief redusă - în medie 30-40 metri.

 

Clima este temperat - continentală cu temperatura medie anuală de 8-9° C, cu precipitaţii variabile, cu ierni sărace în zăpadă, cu veri mai puţin umede, cu vânturi predominante din nord - vest şi sud - vest. Sub influenţa câmpiei Euro-Asiatice, temperatura aerului şi precipitaţiile se menţin în valori caracteristice climatului continental-excesiv.

 

(Fotografiile sunt realizate de echipa Serviciului Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate).