Moartea e scumpă rău - Locurile de veci VÂNDUTE cu mii de euro la Botoșani, miroase a ȚEAPĂ

Ce buni afaceriști sunt românii și botoșănenii deopotrivă. Iar această afirmație a putut fi probată în extrem de multe cazuri. Un alt exemplu edificator cu ceea ce se întâmplă în această țară, în acest mic orășel face trimitere la o altă afacere, cu iz ușor macabru – vânzarea locurilor de veci.

 

Oficial, ambele cimitire de la Botoșani sunt deja supraaglomerate iar noi locuri de veci primesc doar pensionarii care dovedesc cu acte medicale că nu mai au mult de trăit și nici urmași care să-i îngroape creștinește. Și cei care mor, bineînțeles. Însă își dorm somnul de veci prin văile de la Pacea sau prin locuri de la marginea cimitirelor.

 

Nu însă și ingenioșii de la Botoșani, afaceriștii, șmecherii…

 

Recent, pe un site de profil au apărut anunțuri de vânzare a unor locuri de veci. Iar sumele cerute de vânzător nu sunt tocmai mici, respectiv aproape 4.000 de euro pentru un loc cu două nivele.

 

Asta deși oficial, la Botoșani, NU SE VÂND locurile de veci.

 

”Vânzarea locurilor de veci este interzisă prin lege, sunt contracte de concesiune dar aceste contracte de concesiune nu pot fi schimbate astfel încât să ajungă alt beneficiar în locurile de veci. Dacă acest lucru se întâmplă prin alte căi decât cele oficiale, în momentul în care trebuie să se realizeze o înhumare, Urban Serv nu acceptă schimbarea titularului”, ne transmite viceprimarul Cosmin Andrei.

 

Și totuși… se pare că lucrurile nu stau tocmai așa și în realitate.

 

Cum se poate totuși cumpăra un loc de veci?

 

Ne răspunde tocmai cel care vinde: ”Important este să aveți banii, că în rest nu este nici o problemă”.

 

Iar apoi, apelul telefonic trezește afaceristul din el, bărbatul începând să justifice cumva suma cerută.

 


”Am avut două locuri acolo, într-unul am înmormântat-o pe mama, este cu etaj și nu mai am nevoie de următorul. Cum intrați pe poartă, la dreapta, 50 de metri, sub un plop sau tei. Este un loc cu două nivele, am făcut cripta din beton armat, cu capace deasupra, totul pus la punct”
vânzător locuri de veci

 

Dar, 3.900 de euro, nu e cam mult?

 

”Mai negociem un pic. Nu este mult pentru că în vatra cimitirului nu mai sunt locuri, decât într-o gârlă în spate. Și pe mine, vă spun sincer că m-a costat foarte mult ca să le iau”.

 

Și cum procedăm, mergem la notar…!?

 

”Facem un contract de cesiune la Administrația Cimitirelor și dv. intrați pe concesiunea locului”

 

Dar SE POATE?

 

”Da, sigur că da, se poate. Nu dădeam anunț dacă știam că nu se poate”.

 

Pe de altă parte, cei din conducerea Primăriei avertizează populația să nu cadă în astfel de capcane pentru că pur și simplu pierd sumele cerute pe locurile de veci.

 

”Cei care plătesc sume de bani pentru aceste locuri de veci, aruncă banii pe fereastră. Pentru că nu se vor putea folosi de aceste locuri de veci. Legislația este foarte clară, concesionarul poate folosi locul de veci, precum și rudele de până la gradul IV. Alte persoane  nu pot fi înhumate pe locurile concesionate”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Edilul recunoaște că au mai fost astfel de ”tranzacții” făcute la Botoșani, dar care însă nu au trecut de Urban Serv.

 

”Au fost situații la Urban Serv în care au venit cetățeni și au spus că au ”cumpărat” aceste locuri de veci și au solicitat modificarea contractului de concesiune, iar Urban Serv le-a pus la dispoziție prevecederile legale și le-a transmis că acest lucru nu se poate”
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Și totuși, chiar oare nu s-o putea?!