Șefii județului și-au băgat în plus la leafă vreo 10.000 de euro în numai un an - DOCUMENT

Conducătorii Consiliului Județean Botoșani par să fi făcut afacerea vieții lor atunci când au candidat și au reușit să obțină actualele posturi. Cel puțin din punctul de vedere al veniturilor. Aceasta cu toate că vicepreședintele CJ, Dorin Birta, a ținut să informeze protestatarii pentru drumul strategic că, ”eu nu am venit la scaunul ăsta rupt în fund”. Nu știm cum erau pantalonii săi, dar cu siguranță veniturile erau considerabil mai mici.

 

Bat spre un miliard și jumătate de lei vechi pe an

 

Șefii CJ Botoșani și-au făcut publice veniturile pe anul precedent, iar formularele completate de aceștia ne arată una dintre adevăratele mize ale dobândirii unui post înalt în administrația locală.


O analiză a modului în care au evoluat câștigurile salariale ale președintelui și celor doi vicepreședinți de când au căpătat mandatele ne arată că, fără excepție, acestea sunt două ori mai mari, iar în cazul unuia dintre ei aproape că s-au triplat.


142.429


de lei a primit anul trecut Costică Macaleți numai ca salariu.


Responsabili de aceste creșteri sunt în bună parte chiar șefii CJ. După ce prin lege s-a permis Consiliilor Județene și Consiliilor Locale să mărească lefurile angajaților, ei au inițiat mai multe proiecte de hotărâri prin care au majorat substanțial salariile funcționarilor, dar și ale conducătorilor.

 

Eu centrez, eu dau cu capul

 


Astfel s-a ajuns ca numai anul trecut președintele CJ să adauge în plus la leafă nici mai mult, nici mai puțin de 45.538 de lei, adică un ”mizilic” de vreo 10.000 de euro. În cazul vicepreședintelui Dorin Birta ”mizilicul” este chiar de aproape 60.000 de lei, iar la Liviu Toma, de ”doar” 40.361 lei.


Hotărârile în cauză au fost votate cu mare larghețe de către consilierii județeni, beneficiari la rândul lor ai acestor creșteri întrucât indemnizația lor se calculează în funcție de cea a președintelui CJ, putând urca până la un nivel de 10%.


În acest fel s-a ajuns ca, de exemplu, Gheorghe Nazare, care este și președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publice, să ridice de la CJ anul precedent 26.412 lei, adică 2.201 lei lunar, un venit de care nu au parte o mulțime de lucrători la privat.


Nefiind membru al amintitei structuri, Ionuț Gireadă a primit ”numai” 10.599 lei pentru participarea la una-două întruniri ale plenului pe lună, undeva la vreo jumătate de oră, maxim o oră de ședință la 30 de zile.

 

Cum au evoluat veniturile șefilor CJ

 

AN 2015 2016 2017 2018
Costică Macaleți 73.489 73.489 96.891 142.429
Dorin Birta 57.139 42.964 81.150 140.672
Liviu Toma 52.029 65.055 86.245 126.606

 

* În 2015 Macaleți era prefect, Toma era director la Urban Serv, iar Birta era asistent local europarlamentar și consilier al prefectului

** Sumele sunt exprimate în lei

 

Nu au fost în stare să demareze nici măcar o singură investiție de anvergură

 


Iar toate aceste creșteri au loc în condițiile în care actuala conducere împreună cu consilierii județeni nu și-a legat numele de nici măcar o singură investiție de anvergură.


Cu toții au avut nevoie de 14 luni din momentul semnării contractului pentru a obține toate avizele necesare realizării drumului strategic, iar când l-au scos la licitație și-au dat seama că suma estimată a rămas prea mică astfel încât licitația trebuie reluată. Și trebuie făcut rost și de vreo 6 milioane de euro în plus.


În același timp, uriașul proiect de extindere a alimentării cu apă a județului, câștigat tocmai în 2011, pe când președinte era Mihai Țâbuleac, nu a fost terminat nici până astăzi.


Sigur, șefii CJ și consilierii au bifat totuși și câteva ”realizări”: scumpirea de mai multe ori a gunoiului și a prețului la apă și canalizare. Și schimbarea politică a mai multor conducători de la unitățile subordonate.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
DECLARAȚIE DE AVERE COSTICĂ MACALEȚIDECLARAȚIE DE AVERE DORIN BIRTADECLARAȚIE DE AVERE LIVIU TOMA