Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO

Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.

Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.

 

Șefii CJ au preluat problema de la Blândești 

 

În primă fază Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu au convocat o ședință la sediul CJ cu ambii directori de la SC Nova Apaserv SA, Liviu Ștefan și Alin Cirimpei.

 

 

S-au interesat dacă există proiecte de investiții de anvergură privitoare la extinderea rețelei de apă care să includă și comuna Blândești.

Una dintre variante ar fi o finanțare europeană prin Programul Național de Dezvoltare Durabilă, însă vorbim despre un proiect pe termen lung.

 

Pe termen scurt, este posibilă alimentarea cu apă menajeră a locuitorilor satului Cerchejeni în principal, printr-un program guvernamental derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, respectiv „Anghel Saligny”.

Primăria are în lucru un proiect în valoare de 2 milioane de lei, pentru o aducțiune de apă cu alimentare din cele două puțuri de mare adâncime existente deja.

 

Vizită de la CJ la Primăria Blândești

 

Marți dimineață, cei doi vicepreședinți, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu însoțiți de Margareta Său din cadrul Direcției Investiții și Achiziții s-au deplasat la Primăria Blândești.

Au fost primiți de primarul Constantin Ciobanu, viceprimarul Constantin Pînzaru, Pansela Aramă, responsabil achiziții publice și Mihai Chirilă, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU).

 

În primă fază s-a făcut o analiză a proiectului pregătit a fi depus pe programul „Anghel Saligny” luându-se în calcul faptul că tronsonul de drum județean care a fost reabilitat recent cu fonduri europene se află în garanție și astfel nu se poate interveni pe el în următorii cinci ani.

 

S-a luat în calcul inclusiv revizuirea proiectului făcut de o firmă din Suceava, urmând a fi modificată inclusiv varianta cu amplasare de cișmele așa cum s-a gândit inițial.

 

„Problema este la cișmele că probabil s-ar putea găsi o soluție. Doar dacă vă asumați dv. la Primărie plata apei”,

Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Aducțiune fără afectarea drumului strategic 

 

Ulterior, Dorin Birta a propus o vizită în teren în zilele următoare pentru a se analiza dacă există varianta amenajării aducțiunii eventual prin curțile oamenilor sau pe terenuri agricole, pentru a nu fi afectată structura drumului sau partea de rigole.

 

„Prin verificarea proiectului și comparându-l cu proiectul pentru drumul județean sunt unele zone unde nu corespunde proiectul executat cu ceea ce există în teren. Am stabilit împreună cu dl primar și dl viceprimar și dl vicepreședinte Dăscălescu să mai facem o deplasare împreună cu proiectantul în teren pentru a stabili cu exactitate zonele prin care vor trece conducta de aducțiune și bineînțeles branșările. Și cred după aia că se poate merge în linie dreaptă cu depunerea acestui proiect”

Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani

 

Șefii Primăriei Blândești au soicitat sprijin din partea Consiliului Județean, inclusiv pentru partea de încărcare a proiectului pe site-ul Ministerului Dezvoltării, procedură care ar fi una laborioasă: „O să-i sprijinim inclusiv la ridicarea pe site-ul ministerului a proiectului, după finalizarea lui”, a promis Dorin Birta.

 

Mai mult, șefii de la CJ Botoșani le-au transmis primarului și viceprimarului că în astfel de situații coloratura politică este mai puțin importantă și acum, mai mult ca oricând colaborarea trebuie să existe din ambele părți pentru ca oamenii din Blândești să nu mai sufere.

 

În prezent, la aproximativ 100 de case din Cerchejeni Deal, Primăria duce apă menajeră de două ori pe săptămâna, aceasta fiind unica sursă de alimentare a oamenilor.

Suferă și copiii de la școlile din comunitate care utilizează apa menajeră doar pentru igienă, cea potabilă fiind cumpărată de părinți de la magazinele din sat.

Botoșănenii din Blândești trăiesc fără apă aproape de când se știu și la acest moment ar fi pentru prima dată când există implicare și speranțe că și în această comună lucrurile încep să se așeze pe făgașul normal.