Educația este prioritate pentru Partidul Național Liberal

Solicitanții eligibili în cadrul apelului de proiecte sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale.

 

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului aferent apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, apel de proiecte finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.

 

Prin intermediul acestui apel de proiecte, unitățile administrativ-teritoriale (UAT) pot obține granturi atât pentru reabilitarea unităților de învățământ existente, cât și pentru construirea unor noi unități de învățământ, în vederea dobândirii de către acestea din urmă a statutului de „școală verde”.

 

Alocarea financiară a acestui apel de proiecte este de 225.000.960 de euro, fără TVA.

 

300.000 metri pătrați ale unităților de învățământ existente vor beneficia de lucrări de renovare (izolație termică, panouri solare, laboratoare de științele naturii, spații verzi, facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor), atât din mediul rural, cât și urban. Este vizată reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii. Valoarea totală a investițiilor prin această subcomponentă este de 150.000.000 de euro.

 

46.400 metri pătrați de școli verzi vor fi construite, cu materiale de construcție verzi, în zonele cu creștere demografică identificate, urmărindu-se o mai bună ventilație și reducerea costurilor de funcționare și  a emisiilor de dioxid de carbon. Valoarea totală a investiției este de 75.000.960 de euro.

 

Solicitanții eligibili în cadrul apelului de proiecte sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe).

 

(Comunicat PNL Botoșani)