După ce a condus cel mai mare oraș al Moldovei, un botoșănean a primit un ultim mandat: 5 ani cu executare – FOTO & VIDEO

Strategia de a nu recunoaşte niciuna dintre acuzaţiile de corupţie, în condiţiile în care mituitorii le-au admis în totalitate, s-a întors ieri împotriva fostului primar.

 

Cel mai cunoscut dorohoian din Iași, fost primar al Capitalei Moldovei, a primit ultimul mandat: cel de arestat. Gheorghe Nichita a fost încătușat aseară.

 

Decizie definitivă, ieri, în dosarul UTI, judecat la Bucureşti: fostul primar al Iaşului a primit cinci ani de închisoare, cu un an mai mult decât la instanţa anterioară.

 

Potrivit Ziarul de Iași, Nichita a fost ieri după-amiază ridicat de acasă, urmând a fi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Copou.

 

 

 

Pentru ce a fost condamnat

 

Fostul primar este acuzat că a pretins o mită de 10%, adică aproape 2 mil. euro, din valoarea unui contract uriaş, cel pentru semaforizarea inteligentă a Iaşului. Un contract care, implementat cu oferte de mită, pare a crea în continuare, după ani buni, imense neajunsuri ieşenilor în trafic. Decizia definitivă pronunţată ieri de Curtea de Apel Bucureşti vine cu trei săptămâni înainte de sentinţa din cel de-al doilea dosar al lui Nichita: spionarea fostei amante folosind Poliţia Locală.

 

Strategia de a nu recunoaşte niciuna dintre acuzaţiile de corupţie, în condiţiile în care mituitorii le-au admis în totalitate, s-a întors ieri împotriva fostului primar al Iaşului. Gheorghe Nichita a primit ieri o pedeapsă definitivă cu un an mai mare decât cea acordată la fond, de Tribunalul Bucureşti.

 

Decizia de condamnare, care a venit după mai multe amânări, a fost pronunţată în jurul orei 17.

 

La scurt timp după, trei poliţişti au deschis poarta primarului şi au bătut în uşă strigând “Deschideţi, Poliţia!”. În jurul orei 19, Nichita se afla deja în custodia poliţiştilor.

 

La ieşirea din vila sa din Copou, fostul edil nu a oferit declaraţii jurnaliştilor adunaţi în faţa porţii, menţionând doar că şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia.

 

“Mi-e greu să vă spun ceva acum, vă daţi seama. Am pledat nevinovat tot timpul”, a spus Nichita.

 

Chiar dacă mandatul de închisoare e de cinci ani, Gheorghe Nichita va executa mai puţin de jumătate din această pedeapsă. Potrivit legislaţiei penale, persoanele peste 60 de ani care primesc pedepse sub 10 ani pot fi eliberate condiţionat după executarea a jumătate din pedeapsă. În plus, lui Nichita i se va deduce perioada petrecută în arest preventiv sau în arest la domiciliu, respectiv din data de 29.10.2015 până la 05.05.2016. Puţin peste 1 an şi 11 luni ar fi, astfel, perioada de încarcerare a lui Nichita. De menţionat însă că Nichita mai este judecat într-un dosar, “Amanta”, pentru care pronunţarea a fost stabilită pentru 1 septembrie.

 

 

Născut la Dorohoi

 

Gheorghe Nichita s-a născut în 1956, într-o familie din mahalaua Dorohoiului. Tatăl său este necunoscut, mama lui căsătorindu-se cu un alt bărbat, Constantin Nichita, după ce l-a născut pe Gheorghe.

 

Urmează cursurile Liceului de cultură generală nr. 2 din orașul Dorohoi (1971-1975), apoi Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcții din București (1976-1979), obținând diploma de subinginer în profilul Construcții; specializarea Tehnică Edilitară.

 

După absolvirea Institutului, este angajat în august 1979 ca șef de punct de lucru la G.I.G.C.L. Iași – Secția Apă. Din noiembrie 1979, este transferat ca dispecer în cadrul Dispeceratului central al G.I.G.C.L., lucrând aici până în februarie 1988.

 

În paralel, studiază în perioada 1982-1987 la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași, obținând diploma de licență în specializarea Economia industriei, construcțiilor și transporturilor. Ulterior, între anii 1991–1995, studiază și la Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Tehnice “Gh. Asachi” din Iași, devenind inginer diplomat în specializarea Construcții Hidrotehnice.

 

Începând din 28 noiembrie 2003, până în 24 mai 2015, a îndeplinit funcția de primar al municipiului Iași, după ce predecesorul său, Constantin Simirad (primar între anii 1992 și 2003) a fost numit ambasador în Cuba de către președintele României.

 

(Foto, video: Ziarul de Iași)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store