Două spectacole în weekend, la Teatrul ”Mihai Eminescu” - FOTO

Teatrul botoșănean așteaptă publicul în sala de spectacol.

 

Sâmbătă, 4 decembrie, de la ora 18:00, botoșănenii sunt așteptați la spectacolul „Zeul Măcelului, de Yasmina Reza.

 

Traducerea Tudor Țepeneag

Veronique Vallon - Daniela Bucătaru

Michel Vallon - Ioan Crețescu

Annete Reille - Gina Pătrașcu - Zamfirache

Alain Reille - Valentin  Popa

Regia:  Erwin Șimșensohn

Scenografia: Mihai Pastramagiu

 

”A fost un incident în viața fiului meu - declara Yasmina Reza într-un interviu din The Guardian” - în care am găsit o incredibilă sursă de inspirație. Când fiul meu avea 13,14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercație cu alt băiat, iar în urma acesteia și-a spart câțiva dinți. Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operație. Iar replica ei a fost: “Poți să-ți imaginezi ? Părinții băiatului acela nici măcar nu mi-au dat măcar un telefon.“ Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuție civilizată despre joaca violentă dintre fiii lor. Neîmpliniri, absurdități, situații penibile și multă, poate prea multă, sinceritate se așează între cele patru personaje. Ce  se întâmplă când se estompează granița dintre “ceea ce e frumos și corect într-o vizită”, de pildă, și ceea ce gândim sau simțim cu adevărat? Rămâne să descoperiți în această montare.

 

Atmosfera este formală, ușor încordată. Părinții afișează un zâmbet forțat, încercând să bifeze încă o regulă a bunei cuviințe. Cine este vinovatul? Atacatorul rămâne agresor sau este doar un puști de 11 ani? Dar rănitul este, oare, fără pată? Și, la urma urmei, tot acest scandal a fost o încăierare reală sau doar o joacă de copii? Personajele implicate sunt oameni cu o existență mediocră – cu un orizont limitat, cu vieți sufocate de rutină, ticuri profesionale și sociale. Idealismul artificial le ocupă mai tot timpul și cu greu își pot lămuri propriile conflicte. În aceste condiții, vor reuși ei să rezolve problemele copiilor lor sau și acest incident nu va face decât să pună paie pe focul nemulțumirilor nerefulate?

 

Zeul măcelului de Yasmina Reza este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială și adevărul”. (Irina Zlotea, teatrolog)

 

 

Duminică, 5 decembrie, de la ora 18:00, este programat spectacolul „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu.

 

Distribuția: Bogdan Horga, Ella Nistor, Alexandru Dobynciuc, Alexandra Acalfoae, Irina Mititelu și Florin Aionițoaei.

Regia artistică: Vlad Cepoi, asistent regie: Alexandru Dobynciuc, scenografie: Gelu Rîșca.

 

Eroii lui Mazilu sunt, invariabil, proşti. Fiecare personaj are prostia lui. Doar că, în „Proştii sub clar de lună” dramaturgul construieşte o lume pe dos, în care sentimentul este chemat să poleiască prostia cea mai evidentă, asemenea luminii de lună, care poleieşte bezna, făcând-o fermecătoare, misterioasă.

 

Personajele:

 

Ortansa este o femeie dornică de aventură, visând mereu la ceea ce ar fi putut deveni în alte condiţii.

Clementina – „cea plină de îndurare” – este o intransigentă morală, cam aspră şi cam naivă. Cu toate acestea, este ispitită să uite vechea personalitate doar pentru a nu rămâne singură.

Gogu – este omul momentului – un personaj căruia nu-i este frică de nimic, în afară de controlul financiar. Riscă mereu – şi nu de dragul femeilor – ci de dragul riscului. Gogu este canalia fermecătoare.

Emilian este proletarul eminent în muncă şi un imbecil iremediabil în viaţa cea de toate zilele. El este un cretin superior.

Cert este că vidurile interioare ale personajelor dau iluzia plenitudinii. Prostia protagoniştilor este prezentată fără pudoare, ba chiar cu o grosolană mândrie.

 

Biletele se găsesc la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, de marți până vineri între orele 08:00 – 21:00, dar și la Casa Tineretului, de marți până vineri de la ora 12:00 până la ora 16:00, iar în weekend de la 16:00 la 18:00.

 

Biletele se mai pot achiziționa și on-line de pe site-ul https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani.

 

Prețul unui bilet este de 30 de lei, dar pentru studenți, elevi și pensionari este de 15 lei.Se vor respecta toate prevederile legale în vigoare.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store