Ce le-a spus Ceaușescu botoșănenilor la ULTIMA întâlnire și cine l-a întâmpinat pe stadion

Ceaușescu și soția lui au aterizat chiar în centrul stadionului cu elicopterul prezidențial. Era anul 1989, o zi de septembrie călduroasă. Peste numai trei luni, cei doi erau condamnați la moarte și executați.

 

Mii de oameni au umplut tribunele stadionului central al municipiului Botoșani, aduși de șefii de partid din localitate pentru a-l primi pe Ceaușescu, aflat în ultima etapă a vizitelor de lucru în nordul Moldovei.

 

El și soția lui au aterizat chiar în centrul terenului cu elicopterul prezidențial. Oamenii din tribune aveau portretele celor doi, drapele roșii și tricolore, pancarte cu urări de bine și declarații de iubire față de partid și de secretarul său general, față de patrie și „eroicul popor român”.

 

I-a primit cu pâine și sare prim-secretarul județului Elena Nae și alți boși locali. Un detașament de militari, membri ai gărzilor patriotice și ai trupelor PTAP le-au dat onorul. S-a intonat imnul și au fost îngropați în florile aduse de pionieri și șoimi ai patriei, scrie europalibera.org.

 

Se scanda Ceaușescu și poporul, Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres. A fost în patru întreprinderi și două unități agricole unde a făcut băi de mulțime, a dat sfaturi, a făcut analize, „a examinat modul în care sunt înfăptuite importantele sarcini ce revin unității” și le-a cerut să sporească „eficiența produselor”, pentru a îndeplini „în bune condiții planul pe acest an și pe întregul cincinal”.

 

După ce au vizitat Întreprinderea textilă Moldova au plecat „într-o mașină deschisă” (pentru a interacționa mai bine cu oamenii aduși pe marginea drumului să facă figurație) spre sediul Comitetului județean de partid. Acolo i-au întâlnit pe membrii Biroului Comitetului județean de partid cărora le-a spus că, deși bune, „pe ansamblu, rezultatele obținute nu reflectă pe deplin posibilitățile existente, marile resurse pe care le are județul” cerându-le să utilizeze mai bine „baza tehnico-materială existentă”, prin organizarea „temeinică a muncii ,întărirea ordinii și a răspunderii”, pentru a dubla în felul acesta producția industrială a județului, până la terminarea următorului cincinal.

 

Au discutat și despre stadiul dezvoltării și modernizării localităților județului (adică, despre sistematizarea satelor și comunelor).

 

Ceaușescu le-a spus că, pentru ca lucrurile să meargă mai bine, se impune dinamizarea muncii politico-organizatorice, ideologice și cultural-educative, perfecționarea continuă a stilului și metodelor de lucru ale politrucilor de la nivelul Comitetului județean, până la cel de șef de organizație de bază, relatează sursa citată.

 

În Piața Republicii din municipiul Botoșani a fost organizată „spontan”, o mare adunare populară la care au participat, spun rapoartele oficiale, peste cincizeci de mii de oameni din Botoșani „și așezările învecinate”.

 

I-au aclamat îndelung, susținuți și de uralele și ovațiile înregistrate pe bandă de magnetofon. „Ceaușescu – PCR”, „Ceaușescu și poporul!”; „Ceaușescu – România”.

 

Au vorbit, la început, notabilitățile locului: prim-secretara PCR pe Botoșani, Elena Nae, aleasă membră supleantă în CPEx la ultimele două congrese, Sava Băetu, secretar de partid la Întreprinderea de sticlărie Dorohoi (care spunea că e mândru că e contemporan cu epoca glorioasă inaugurată de Congresul IX), Mihai Tănase, șef la CAP Trestiana care susținea „asemenea tuturor comuniștilor (...) din adâncul ființei noastre realegerea” lui Ceaușescu în funcția de secretar general PCR („Să ne trăiți întru mulți ani, mult stimate și iubite tovarășe Ceaușescu!”).

 

În final, a venit la microfon Ceaușescu care i-a lăudat, le-a dat speranțe, și-a manifestat încrederea („până în 1995 județul trebuie să ajungă la o producție industrială de cel puțin 60-65 de mii de lei pe locuitor”; trebuie să se acționeze pentru modernizarea și mai buna organizare a producției și a muncii, pentru creșterea eficienței economice, a disciplinei în producție etc.) spunând că trebuie depuse eforturi ca toți locuitorii din județul Botoșani, „ca și din întreaga țară, să devină oameni cu înalte cunoștințe, în toate domeniile, să aibă (...) o înaltă cultură revoluționară, să acționeze în orice împrejurări ca buni patrioți și revoluționari.”

 

Le-a spus că România militează pentru pace și pentru necesitatea neamestecului „în treburile interne și respectării neabătute a dreptului fiecărui popor de a-și alege calea dezvoltării pe care o dorește! Iar noi suntem convinși că popoarele vor alege socialismul – pentru că acesta reprezintă viitorul întregii omeniri!”

 

A fost întrerupt de aplauze și urale puternice.

 

Le-a mai spus apoi ce bine a făcut România că a plătit datoria externă și că a șters datoriile agriculturii de stat (115 miliarde de lei) ceea ce „demonstrează forța economiei noastre, politica partidului și statului nostru de sprijinire puternică a agriculturii socialiste, a agriculturii în general” susținând că sistemul bancar/economic mondial se află la baza subdezvoltării.

 

În fine le cere să respecte planul și că „manifestările cu care am fost întâmpinați” au fost o expresie „a încrederii în justețea partidului nostru comunist, a angajamentelor de a face totul pentru înfăptuirea neabătută a obiectivelor de dezvoltare viitoare” a întregii părți de Moldovă pe care o vizitase, relatează europalibera.org.

 

Și le urează și lor să obțină rezultate cât mai bune în întrecerea socialistă „dacă se poate printre primele – și eu aș saluta dacă veți lucra în așa fel încât să ocupați primul loc!”

 

Este aplaudat la scenă deschisă, din megafoane bubuind ovații și urale în mare preînregistrate, jurnaliștii nu mai știu ce adjective să folosească pentru a-și manifesta susținerea, solidaritatea, încântarea.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store