Ce este un hidrofor și în ce aplicații este folosit?

(P) Apa este o resursa esentiala pentru viata oamenilor. Daca in zonele urbane si in unele zone rurale exista o retea de apa curenta, care alimenteaza toate gospodariile, in alte zone ale tarii, oamenii se alimenteaza de la puturi de diferite adancimi.

 

Pentru a le usura si acestora viata, au fost dezvoltate echipamente cu ajutorul carora poate fi extrasa apa din put si folosita intr-un mod similar celei de la retea. Aceste echipamente se numesc hidrofoare si pot fi folosite chiar si de persoanele conectate la reteaua generala de apa, pentru cresterea presiunii apei din sistemul propriu.


Cum functioneaza un hidrofor?


Principala functie pe care o are un hidrofor este aceea de a alimenta cu apa o gospodarie, avand ca sursa un put. Apa scoasa cu ajutorul hidroforului poate fi folosita atat la uzul casnic, precum si in alte activitati desfasurate intr-o gospodarie, cum ar fi la gradinarit, pentru adaparea animalelor si chiar la irigatii.


Principiul de functionare al unui hidrofor consta in extragerea apei dintr-o sursa subterana, cu ajutorul unei pompe si transmiterea acesteia catre conductele din locuinta, la punctele de consum ale sistemului sanitar.


In cazul unui hidrofor folosit pentru crestere presiunii apei din sistem, cum sunt si modelele de hidrofor Pedrollo, acesta poate fi montat in interior, chiar si sub chiuveta, datorita dimensiunilor reduse si a functionarii silentioase pe care o are.


Prin urmare, exista mai multe tipuri si modele de hidrofoare, in functie de puterea pe care o au, de utilizarea acestora si de modul de instalare, la interior sau la exterior (in functie de adancimea la care poate functiona).


Ce probleme pot aparea la hidrofoare?


Fiind o instalatie complexa, exista nenumarate situatii in care un hidrofor se poate defecta, indiferent ca este o problema de natura electrica, de amorsare sau cauzata de apa pompata – care poate fi cu impuritati sau chiar inghetata.


De asemenea, una dintre posibilele situatii in care hidroforul nu functioneaza sau se poate defecta este si o instalare incorecta. De aceea este recomandat sa se apeleze la un specialist care sa se ocupe de instalarea hidroforului, mai ales daca se folosesc fitinguri din cupru pentru realizarea imbinarilor, pentru ca acestea presupun utilizarea unei anumite tehnici de imbinare.


Astfel ca cele mai comune probleme care pot aparea in cazul unui hidrofor sunt:


•    hidroforul nu functioneaza, deoarece pompa (sau electropompa) nu functioneaza, cauzele care pot determina aceasta problema fiind numeroase, de la o componenta arsa pana la un racord infundat;
•    desi hidroforul functioneaza, nu curge apa, fie din cauza ca hidroforul nu este bine amorsat, fie permite patrunderea aerului, fie nivelul apei este prea mic sau tevile sunt inghetate;
•    hidroforul pompeaza apa intermitent – cauzele pot fi o tensiune mica sau o componenta stricata: intrerupatorul, siguranta fuzabila sau presostatul.


Acestea reprezinta numai o parte dintre problemele si defectiunile cu care se pot confrunta posesorii de hidrofoare.


Cu o instalare corecta si verificarea periodica atat a nivelului apei, cat si a intregului sistem prin intermediul caruia functioneaza hidroforul, se pot evita aceste probleme si prelungirea duratei de viata a instalatiei.