Județul Botoșani este cel mai îndatorat poetului Mihai Eminescu, pentru privilegiul de a deveni în fiecare an, pe 15 ianuarie, capitala culturală a țării.
Este regretabil că gala decernării Premiului Național „Mihai Eminescu", un concurs de tradiție și prestigiu, a fost amânată pentru data de 15 iunie, ziua morții scriitorului, dintr-un exces de zel al Primăriei municipiului Botoșani.
Demersul aparține Fundației „Hyperion – Caiete botoșănene", de la fond la formă. Autoritatea locală și-a însușit abuziv toate meritele, înregistrând marca fără să consulte inițiatorul, iar comunicarea instituțională a fost deplorabilă. Pe Gellu Dorian îl cunosc de ceva vreme și sunt ferm convins că decizia retragerii din organizarea galei este legitimă, cunoscând verticalitatea domniei sale și eforturile depuse împreună cu scriitorii contemporani pentru omagierea celui mai apreciat poet al literaturii române. Este trist că, în ciuda disponibilității financiare, Primăria nu a reușit să împlinească misiunea pe care singură și-o atribuia în acte, conștientă de riscul rupturii.
Cinstirea valorilor naționale nu este un concurs. Laurii se cuvin celor care prețuiesc zestrea culturală și o îmbogățesc prin studiu și exercițiu, celor care împărtășesc cunoașterea desprinsă din opera moștenită, celor care vorbesc cu pasiune despre sensurile și valențele descoperite. Omagierea nu este despre contemporani, ci despre oamenii care și-au câștigat nemurirea prin muncă și virtute, așa cum slujba nu este despre preot, ci despre lucrarea lui Dumnezeu și creația divină.
Ne bucurăm de o literatură bogată, plină de trăire și însemnătate, de o zestre culturală mozaicală, izvorâtă din creativitatea populară și iscusința intelectualilor, de critică și cercetare atente în disecarea corpului cunoașterii.
Astăzi nu este despre noi, ci despre Mihai Eminescu și oamenii care și-au pus amprenta asupra culturii noastre. Astăzi nu este despre mândrie, ci despre sentimentul datoriei și recunoștință. Să mulțumim pentru mințile luminate cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat poporul și să încercăm să ne apropiem de idealul cărora s-au devotat.
(Comunicat de presă Cătălin Silegeanu)